Destek hizmeti Alarm Phone Pazar günü, Kuzey Afrika’dan Akdeniz’i geçen göçmen teknelerindeki keskin artışın ardından, içinde yaklaşık 400 kişinin bulunduğu bir geminin Yunanistan ile Malta arasında sürüklendiğini ve su aldığını söyledi.
Alarm Phone Twitter’dan yaptığı açıklamada, gece saatlerinde Libya’nın Tobruk limanından kalkan tekneden arandıklarını ve yetkililere haber verdiklerini bildirdi. Ancak yetkililerin şu ana kadar bir kurtarma operasyonu başlatmadıklarını da sözlerine eklediler.
Alarm Phone, teknenin şu anda Malta Arama ve Kurtarma alanında (SAR) olduğunu söyledi.
Ayrıca okuyun: ‘Yeter, yapmalıyız…’: İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman yasadışı göçmenler hakkında
Alman STK Sea-Watch International, Twitter hesabında tekneyi yakınlarda iki ticari gemiyle bulduğunu söyledi.
Maltalı yetkililerin gemilere kurtarma yapmamaları emrini verdiği ve birinden gemiye yakıt ikmali yapmasının istendiği söylendi.
Yorum için Maltalı yetkililere ulaşmak hemen mümkün olmadı.
Alarm Phone, gemideki insanların panik halinde olduğunu ve birçoğunun tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğunu söyledi. Geminin yakıtının bittiğini ve alt güvertesinin su ile dolduğunu, kaptanın ayrıldığını ve botu yönetebilecek kimsenin olmadığını söylediler.
Bir başka STK olan Alman Resqship, Pazar günü Akdeniz’de bir gecede ayrı bir gemi kazasında en az 23 göçmenin öldüğünü söyledi.
Twitter’da, STK’nın bir kurtarma operasyonu sırasında suda 25 kişi bulduğunu ve personelinin, 20 kişinin boğulduğu söylenmesine rağmen hayatta kalan 22 kişiyi ve iki cesedi kurtarabildiğini söyledi.
Geçen hafta 440 göçmen, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) hayır kurumuna ait Geo Barents gemisi tarafından fırtınalı denizlerde 11 saatlik karmaşık bir operasyonun ardından Malta açıklarında kurtarıldı.
En az 23 Afrikalı göçmen, Cumartesi günü İtalya’ya ulaşmaya çalışırken iki teknelerinin Tunus açıklarında batmasının ardından kayıp ve dördü öldü.