Salı günü Avrupa Birliği, Rusya’dan gelen tehdit arttıkça sınır ötesi bilgisayar korsanlığı saldırılarını engellemeye yardımcı olacak 1,1 milyar avroluk (1,2 milyar dolar) bir plan açıkladı.
Moskova’nın Ukrayna’ya karşı savaşı, Rus bilgisayar korsanlarının kritik altyapıyı hedef alabileceğine dair korkuları artırdığından, Avrupa çevrimiçi savunmasını güçlendirmeye çalışıyor.
Burayı oku: İngiliz düzenleyici, Amazon’un planladığı 1,7 milyar dolarlık iRobot satın alımını araştırıyor
AB’nin yürütme kolu olan Avrupa Komisyonu, “Siber Kalkan” planının, üye devletler arasında belirlenmiş “Güvenlik Operasyon Merkezleri”ndeki yetenekleri birleştirmeye çalışacağını söyledi.
İlk merkezlerin 2024 yılına kadar faaliyete geçebileceğini ve tehditleri izlemek için yapay zeka ve gelişmiş veri analitiği kullanacağını söyledi.
Hâlâ AB ülkeleriyle müzakere edilmesi gereken planın amacı, birden fazla ülkeyi hedef alan büyük çaplı bir saldırının üstesinden gelmeye yardımcı olmak.
Ancak AB ülkeleri, ulusal altyapılarının hassas alanlarında ortaya çıkan tehditlerle mücadele etmesi için Brüksel’e çok fazla yetki verme konusunda şüpheci davranıyor.
Avrupa Rekabetten Sorumlu Komisyon Üyesi Margrethe Vestager, “Bazen üye devletler arasında paylaşma konusunda isteksizlik oluyordu” dedi.
“Ama mesele şu ki, kimsenin bunu tek başına çözemeyeceği giderek daha açık hale geldi.”
Girişim ayrıca, büyük bir saldırının hedefi olan bir ülkeye yardım etmek için müdahale edebilecek özel sağlayıcılardan oluşan bir “siber güvenlik rezervi” oluşturmayı da öngörüyor.
Rusya’dan gelen tehdit, Batı’nın Moskova’nın bir ABD uydu ağına siber saldırı düzenlediğini söylemesiyle, Ukrayna işgalinin başlangıcında ortaya çıktı.
Washington, uydu operatörü Viasat’a yönelik saldırının, tam Kremlin tanklarını gönderirken Ukrayna komuta ve kontrolünü bozmak için tasarlandığını söyledi.
Burayı oku: Fortnite ve The Last of Us geçişi mi? Epic Games, Joel ve Ellie ile olası işbirliğini anlatıyor
Avrupalı sağlayıcılar, olayın Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya ve Polonya’da da binlerce internet kullanıcısını çevrimdışı duruma getirdiğini söyledi.