Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a ABD’yi alaya alan Rusya Dışişleri Bakanlığı, Paris’in ‘yabancı topraklara nükleer silah konuşlandırmama’ taleplerinin Washington’a mı yöneltildiğini sordu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Twitter’a dönerek, “Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova: Paris’in zorlu talebinin Washington’a yönelik olduğunu anlamakta haklı mıyım?”
Bakanlık ayrıca ABD’nin Avrupa genelinde Nükleer silah konuşlandırdığını iddia eden iki görsel paylaştı. Ayrıca ABD’nin “US B61” nükleer silahını konuşlandırdığı altı ülkenin adlarını da listeliyor.
Bu açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı’nın Çin’deki bir basın toplantısında yaptığı konuşmanın ardından geldi: “Fransa, nükleer silahların Ukrayna’daki çatışmadan tamamen çıkarılması gerektiğine inanıyor. Avrupa’da,” Sputnik Haber Ajansı’na göre.
Devamını oku: Çin, Tayvan’ın ABD temsilcisine yeni yaptırımlar uyguluyor
Macron, Çin’e yaptığı bir devlet ziyareti sırasında, Rusya’nın yakın zamanda Beyaz Rusya’da nükleer silah konuşlandırma kararının uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülükleriyle “hat dışı” olduğunu da savundu.
“Çin ve Fransa, […] Sputnik Haber Ajansı’na konuşan Macron, “Bağımsızlığa olan sevgileri ve bağlılıkları göz önüne alındığında, zamanın zorluklarını aşabilecek uluslararası bir düzeni desteklemek için işbirliği yapmalılar” dedi.
ABC News’in haberine göre bu açıklama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın komşusu ve müttefiki Beyaz Rusya’nın topraklarında taktik nükleer silah konuşlandırma planları hakkında yaptığı açıklamanın ardından geldi.
Putin, Belarus’ta taktik nükleer silahlar için depolama tesislerinin inşasının 1 Temmuz’a kadar tamamlanacağını söyledi ve Rusya’nın Belarus savaş uçaklarını nükleer silah taşıyabilecek hale getirmek için modernize edilmesine yardım ettiğini ekledi.
İki komşu arasında yakın ekonomik, siyasi ve askeri bağlar öngören bir anlaşma var. ABC News’e göre Rusya, Belarus topraklarını Ukrayna’yı işgal etmek için bir hazırlık alanı olarak kullandı ve orada bir birlik ve silah birliği bulunduruyor.
Belarus, NATO üyeleri Letonya, Litvanya ve Polonya ile 1.250 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor.
Düşman birliklerini ve savaş alanındaki silahları yok etmeyi amaçlayan taktik nükleer silahlar, tüm şehirleri yok etme kapasitesine sahip uzun menzilli stratejik füzelere takılan nükleer savaş başlıklarına kıyasla nispeten kısa bir menzile ve çok daha düşük bir verime sahiptir.