ABD ordusu olası Sudan büyükelçiliğini tahliye etmeye hazırlanıyor | Dünya Haberleri

Pentagon, ABD Büyükelçiliği personelinin Sudan’dan olası tahliyesine hazırlanmak için küçük Aden Körfezi ülkesi Cibuti’deki bir Deniz üssüne ek birlik ve teçhizat taşıyor.

Sudan Hartum'da Doha Uluslararası Hastanesi yakınında duman gökyüzünü dolduruyor.(AP)
Sudan Hartum’da Doha Uluslararası Hastanesi yakınında duman gökyüzünü dolduruyor.(AP)

Biden yönetiminden iki yetkili, Cibuti’deki Lemonnier Kampı’na konuşlandırmanın, iki savaşan grup arasında çatışmanın şiddetlendiği Sudan’daki mevcut belirsiz durum nedeniyle gerekli olduğunu söylüyor.

Yetkililer, yönetimin olası bir tahliye planını açıklamak için isminin açıklanmaması koşuluyla konuştu. Bu planlama, Sudan’ın başkenti Hartum’da bir ABD Büyükelçiliği konvoyuna düzenlenen saldırının ardından Pazartesi günü ciddi bir şekilde başladı.

Pentagon Perşembe günü yaptığı açıklamada, gerekirse büyükelçilik personelinin Sudan’dan tahliyesini kolaylaştırmak için bölgeye “ek yetenekler” konuşlandıracağını söyledi, ancak ayrıntı vermedi ve yer belirtmedi.

Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, olası bir tahliyeye hazırlanma kararının Başkan Joe Biden tarafından “son birkaç gün içinde” alındığını söyledi. Kirby, Beyaz Saray’da gazetecilere verdiği demeçte, “Başkan, orduya ön mevzilenme kuvvetleriyle ilerleme ve seçenekler geliştirme yetkisi verdi” dedi.

Kirby, “Her iki tarafın da kasıtlı olarak Amerikalıların peşine düştüğüne veya onları incitmeye veya hedef almaya çalıştığına dair hiçbir belirti yok” dedi. “Ama açıkça tehlikeli bir durum.”

Dışişleri Bakanlığı sözcü yardımcısı Vedant Patel, herhangi bir tahliye için koşulların henüz güvenli olmadığını söyledi, ancak tüm büyükelçilik personelinin güvende olduğunu ve hesaplarının tutulduğunu ve güvenli bir merkezi konuma taşınmamış olanlara yerlerine sığınmaları talimatı verildiğini vurguladı. evler.

Kongre yardımcılarına göre ABD’li yetkililer, durumdan endişe duyan milletvekillerine Hartum büyükelçiliğinde yaklaşık 70 Amerikan personelinin bulunduğunu söyledi.

Tahminen 16.000 özel ABD vatandaşı Sudan’da olduğu için büyükelçiliğe kayıtlı, ancak Dışişleri Bakanlığı, Amerikalıların kayıt olma zorunluluğu olmadığı ve ayrıldıklarında büyükelçiliği bilgilendirme zorunluluğu olmadığı için bu rakamın büyük olasılıkla yanlış olduğu konusunda uyardı.

Geçen hafta sonu iki grup arasındaki husumet patlak verdiğinden beri ABD, hükümet çalışanlarının tahliyesini düşünüyor ve böyle bir olasılığa hazırlanmak için onları evlerinden güvenli, merkezi bir yere naklediyor.

Yetkililer, Aden Körfezi’nde Etiyopya, Eritre ve Somali arasında sıkışmış küçük bir ülke olan Cibuti’nin herhangi bir tahliye operasyonu için hazırlık noktası olacağını söylediler.

Bununla birlikte, Hartum’un havaalanı hala işlevsiz olduğundan ve başkentten ülke dışına giden kara yolları, mevcut düşmanlıklar olmasa bile uzun ve tehlikeli olduğundan, mevcut koşullarda herhangi bir tahliye zorlukla ve güvenlik riskleriyle doludur.

Hartum’un içinde veya yakınında güvenli bir iniş bölgesi bulunamazsa, tahliye edilenleri Kızıldeniz’deki Port Sudan’a sürmek bir seçenek olabilir. Ancak bu 12 saatlik bir yolculuk ve 523 millik (841 kilometrelik) rota üzerindeki yollar tehlikeli.

Bir diğeri komşu Eritre’ye gitmek olabilir, ancak Eritre’nin lideri Isaias Afwerki’nin ABD’nin veya genel olarak Batı’nın dostu olmadığı düşünülürse bu da sorunlu olacaktır.

ABD’nin büyükelçilik personelini karadan tahliye ettiği son sefer, Temmuz 2014’te, ABD askeri araçlarından oluşan büyük bir konvoyun personeli Trablus büyükelçiliğinden Tunus’a götürmesiydi. Daha yeni tahliyeler oldu, özellikle Afganistan ve Yemen’de, ancak bunlar büyük ölçüde hava yoluyla gerçekleştirildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir