AB’nin teknolojiyi izlemeye yönelik Yapay Zeka Yasası son aşamaya ulaştı

Avrupa Birliği milletvekillerinden oluşan bir komite, bloğun dönüm noktası niteliğindeki Yapay Zeka Yasası üzerinde bir ön anlaşmaya vararak, teknolojiyi yöneten dünyanın ilk kapsamlı yasalarının önünü açtı.

Teklifler kapsamında yapay zeka araçları, algılanan risk seviyelerine göre sınıflandırılacak.(REUTERS)
Teklifler kapsamında yapay zeka araçları, algılanan risk seviyelerine göre sınıflandırılacak.(REUTERS)

Avrupa Komisyonu, OpenAI’nin yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT’nin piyasaya sürülmesinin ardından yatırım ve popülaritesinde patlama yaşayan yeni gelişen teknolojinin tehlikelerinden vatandaşları korumak amacıyla yaklaşık iki yıl önce taslak kuralları önerdi.

Perşembe günü yapılan bir oylamada, milletvekilleri taslağı bir sonraki aşamaya, AB milletvekillerinin ve üye devletlerin tasarının nihai ayrıntılarını tartışacağı üçleme aşamasına geçirme konusunda anlaştılar.

Teklifler kapsamında, AI araçları algılanan risk seviyelerine göre sınıflandırılacak: minimumdan sınırlıya, yüksek ve kabul edilemez. Yüksek riskli araçlar yasaklanmayacak olsa da, bunları kullananların operasyonlarında son derece şeffaf olmaları gerekecek.

ChatGPT veya görüntü oluşturucu Midjourney gibi üretici yapay zeka araçlarını kullanan şirketler, sistemlerini geliştirmek için telif hakkıyla korunan materyallerin kullanılıp kullanılmadığını ifşa etmek zorunda kalacak.

Avrupa Parlamentosu milletvekili Svenja Hahn, “Daha fazla gözetim için muhafazakar isteklere ve solcuların aşırı düzenleme fantezilerine karşı, parlamento yapay zekayı orantılı olarak düzenleyecek, vatandaşların haklarını koruyacak, yenilikçiliği teşvik edecek ve ekonomiyi canlandıracak sağlam bir uzlaşma buldu” dedi. .

Microsoft destekli OpenAI, geçen yılın sonlarında ChatGPT’yi tanıttığında tüm dünyada korku ve endişe uyandırdı. Chatbot, tarihin en hızlı büyüyen tüketici uygulaması oldu ve birkaç hafta içinde aylık 100 milyon aktif kullanıcıya ulaştı.

Üretken yapay zeka ürünlerini piyasaya sürmek için irili ufaklı teknoloji şirketleri arasında devam eden yarış, bazı izleyicileri endişelendirdi ve Twitter’ın sahibi Elon Musk, bu tür sistemlerin geliştirilmesini altı ay süreyle durdurma önerisini destekledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir