Hindistan’ın Güneş’i incelemeye yönelik ilk uzay tabanlı görevi olan Aditya L1, Cumartesi günü Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) tarafından Satish Dhawan Uzay Merkezi SHAR, Sriharikota, Andhra Pradesh’ten PSLV XL roketiyle fırlatılacak.

Uzay aracı, Dünya’dan yaklaşık 1,5 milyon km uzaklıktaki Güneş-Dünya sisteminin Lagrange 1 (L1) noktası çevresinde hale yörüngesine yerleştirilecek. Hindistan uzay ajansı, L1 noktası etrafındaki hale yörüngesine yerleştirilen bir uydunun, Güneş’i herhangi bir örtülme/tutulma olmadan sürekli olarak görüntüleme avantajına sahip olduğunu söyledi. Bunun, güneş aktivitelerini ve bunların uzay havası üzerindeki etkilerini gerçek zamanlı olarak gözlemlemede daha büyük bir avantaj sağlayacağını da sözlerine ekledi.
Tarihi lansman nasıl izlenir?
Satish Dhawan Uzay Merkezi’nin tema parkı web sitesine kaydolarak Sriharikota’daki Fırlatma Görünümü Galerisinden Aditya L1’in fırlatılışına tanık olunabilir. ISRO kısa süre içinde kayıtların başladığını duyuracak.
Fırlatma merkezine en yakın tren istasyonu Sriharikota’ya 18 km uzaklıktaki Sullurpeta’dır. Daha sonra toplu/özel ulaşım yoluyla karayoluyla gelmek gerekiyor.
Chandrayaan 3’ün iniş canlı yayını nerede izlenir?
ISRO, Hindistan’ın 2 Eylül’de yapılması planlanan ilk güneş enerjisi misyonunun fırlatılışını görüntülemek için henüz çevrimiçi bağlantılar sağlamadı. Ancak önceki fırlatma deneyimlerine dayanarak, Hindistan uzay ajansının fırlatmayı her zamanki gibi resmi sosyal medya profillerinde canlı olarak yayınlayacağından emin olabiliriz.
• ISRO web sitesi: Buraya tıklayın veya arayın – https://isro.gov.in
• ISRO resmi YouTube kanalı: Buraya tıklayın veya arama yapın- https://www.youtube.com/@isroofficial5866
• ISRO resmi Facebook kanalı: Buraya tıklayın veya arayın- https://facebook.com/ISRO
Aditya L1’in Lagrange noktasına dört aylık yolculuğu
Aditya L1 görevi için lansmandan L1’e ulaşmaya kadar olan yolculuğun tamamının yaklaşık dört ay sürmesi bekleniyor. İşte Güneş-Dünya sisteminin L1 noktasına yolculuğun dökümü.
Öğle yemeği: Aditya L1 misyonu, ISRO’nun PSLV XL roketi ile Sriharikota’daki Satish Dhawan Uzay Merkezi SHAR’dan (SDSC-SHAR) fırlatılacak.
İlk Yörünge: Uzay aracı başlangıçta Alçak Dünya Yörüngesine yerleştirilecek.
Eliptik Yörünge: Yörünge daha sonra daha eliptik olacak şekilde ayarlanacaktır.
Dünyanın Yerçekimi Etki Alanından (SOI) Çıkış: Uzay aracı, yerleşik itiş gücü kullanılarak L1 noktasına doğru itilecektir. Uzay aracı Lagrange noktasına doğru ilerledikçe Dünya’nın yerçekimi Etki Alanından çıkacak.
Seyir Aşaması: Dünya’nın SOI’sinden ayrıldıktan sonra görevin seyir aşaması başlayacak.
Halo Yörüngesi: Daha sonra uzay aracı, Lagrange noktası (L1) etrafındaki büyük bir hale yörüngesine enjekte edilecek.