Bir Taliban yetkilisi ve istasyonun başkanı Cuma günü yaptığı açıklamada, Afganistan’ın kuzeydoğusundaki bir kadın radyo istasyonunun, yetkililerin kutsal Ramazan ayı boyunca müzik çaldığı için bir hafta süreyle kapatmasının ardından yayınlarına yeniden başladığını söyledi.

Dari’de “kadınların sesi” anlamına gelen Sadai Banowan, 10 yıl önce Badakhshan eyaletinde yayına başladı ve Afganistan’ın kadınlar tarafından yönetilen tek radyo istasyonu. Sekiz çalışanından altısı kadındır.
Badakhshan’daki Bilgi ve Kültür Direktörü Moezuddin Ahmadi, kanalın “İslam Emirliği yasa ve düzenlemelerine” uymasının ve her türlü müzik yayınını durdurmayı kabul etmesinin ardından Perşembe günü faaliyetlerine devam etmesine izin verildiğini söyledi.
Ayrıca Oku: Taliban, ramazan ayında müzik çaldığı için kadınlar tarafından işletilen radyo istasyonunu kapattı: Rapor
İstasyon başkanı Najia Sorosh, istasyonun “bilgi ve kültür departmanındaki yetkililere söz verdikten sonra istasyonun kapısını açtıklarını” ve yeniden yayına başladıklarını söyledi.
Gazetecilerin güvenliğini ve basın özgürlüğünü destekleyen ve istasyonun yeniden açılması için arabuluculuk yapan bir Afgan gözlemci kuruluşu olan Afgan Gazeteci Güvenliği Komitesi, yayınların yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladı.
Bir tweet’te “AJSC’nin savunuculuk çabalarının ardından Sadia Banowan radyosu yayınlarına yeniden başladı” dedi.
Bilgi ve Kültür Bakanlığı ile Yardımcılık ve Fazilet Müdürlüğü yetkilileri, bir hafta önce istasyonu kapatmıştı.
Ayrıca Oku: BM, önde gelen Afgan kız çocuklarının eğitim savunucusunun Kabil’de tutuklandığını söyledi
Ağustos 2021’de Taliban’ın iktidara gelmesinin ardından birçok gazeteci işini kaybetti. Afgan Bağımsız Gazeteciler Derneği’ne göre medya kuruluşları fon yetersizliği veya personel ülkeyi terk ettiği için kapandı.
Taliban, kadınların üniversite de dahil olmak üzere altıncı sınıfın ötesinde istihdam ve eğitimin çoğu biçiminden men etti. Müzikle ilgili resmi bir yasak yoktur. 1990’ların sonundaki önceki yönetimleri sırasında, Taliban ülkedeki çoğu televizyon, radyo ve gazeteyi yasakladı.