Almanya, Ukrayna savaşının neden olduğu enerji krizine rağmen yeşil emellerini atom enerjisi olmadan gerçekleştirebileceğine bahse girerek Cumartesi günü kalan üç nükleer santralini kapatacak.

1989’dan beri Stuttgart yakınlarındaki Neckarwestheim’daki nehrin üzerinde yükselen beyaz buhar bulutu, tıpkı Bavyera’daki Isar 2 kompleksi ve kuzeydeki Emsland fabrikası gibi, yakında uzak bir anı olacak.
Ayrıca Oku: Kuzey Hindistan’ın bu Haryana kasabasında kurulacak ilk nükleer santrali: 5 puan
Pek çok Batılı ülkenin daha yeşil enerji kaynaklarına geçişte nükleer enerjiyi hızlandırdığı bir zamanda, Avrupa’nın en büyük ekonomisi kararlı bir şekilde planlarına bağlı kalıyor – ancak herkes aynı fikirde değil.
Almanya, 2002’den beri nükleer enerjiyi kademeli olarak devre dışı bırakmak istiyor, ancak karar, Japonya’daki Fukushima felaketinin ardından 2011’de eski şansölye Angela Merkel tarafından hızlandırıldı.
Merkel o sırada Fukuşima’nın “Japonya gibi yüksek teknolojili bir ülkede bile nükleer enerji risklerinin güvenli bir şekilde kontrol edilemeyeceğini” gösterdiğini söyledi.
Çıkış kararı, Soğuk Savaş çatışması ve Çernobil gibi felaketler korkusuyla beslenen güçlü bir nükleer karşıtı harekete sahip bir ülkede popülerdi.
Ancak Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgali, ucuz Rus gazına son vererek ve ülkeyi benzeri görülmemiş bir enerji krizine sokarak planları alt üst etme tehdidi oluşturdu.
Ayrıca Oku: “Rusya’nın elindeki Zaporizhzhia nükleer santrali için anlaşmaya çalışıyoruz”: IAEA başkanı
Almanya’nın kalan son üç fabrikasının 31 Aralık 2022’de kapatılmasına sadece birkaç ay kala, kamuoyunun gidişatı değişmeye başladı.
Neckarwestheim belediye başkanı Jochen Winkler, “Yüksek enerji fiyatları ve sıcak iklim değişikliği konusu nedeniyle, elektrik santrallerinin genişletilmesi için çağrılar yapıldı” dedi.
Nükleer karşıtı Yeşillerin de içinde yer aldığı Şansölye Olaf Scholz’un hükümeti, santrallerin ömrünü 15 Nisan’a kadar uzatmayı kabul etti.
Winkler, “Kış daha zor geçseydi, elektrik kesintileri ve gaz kesintileri olsaydı yeni bir tartışma olabilirdi. Ancak hızlandırılmış sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatı sayesinde çok fazla sorun yaşamadan bir kış geçirdik” diyen Winkler, sözlerini şöyle sürdürdü:
Neckarwestheim’da 150’den fazlası fabrikada çalışan yaklaşık 4.000 kişi yaşıyor, ancak Winkler karar konusunda felsefi düşünüyor.
Ayrıca Oku: Yeşil hidrojen Hindistan için büyük umut vaat ediyor
“Çark zaten çok fazla döndü” ve “geriye gitmenin” ve süreci tersine çevirmenin bir anlamı olmadığını söyledi.
Almanya’da 2003’ten beri 16 reaktör kapatıldı.
Son üç santral, 1997’de tüm nükleer santrallerden elde edilen yüzde 30.8’e kıyasla, geçen yıl Almanya’nın enerjisinin yüzde altısını sağladı.
Bu arada Almanya, 2022’de enerjisinin yüzde 46’sını yenilenebilir kaynaklardan üretti, on yıl önce yüzde 25’in altındaydı.
Ancak yenilenebilir enerjideki mevcut ilerleme hızı, çevre savunucularının öfkesine rağmen, Almanya’nın kendi hedeflerini tutturması için yeterli olmayacak.
Brüksel merkezli Bruegel düşünce kuruluşunda bir enerji uzmanı olan Georg Zachmann, “Nükleerden aşamalı olarak vazgeçmeden bu hedefler zaten iddialı ve kendimizi teknolojik bir seçenekten her mahrum bıraktığımızda, işleri daha da zorlaştırıyoruz” dedi.
2030’da ilk kapatma dalgasıyla birlikte ülkedeki tüm kömürle çalışan elektrik santrallerini 2038’e kadar kapatma hedefi göz önüne alındığında, denklem daha da karmaşık.
Ayrıca Oku: Polonya, ilk nükleer enerji santralini inşa etmesi için ABD firmasını seçti
Kömür, Moskova’nın Ukrayna’yı işgaline ilişkin Batı yaptırımlarına cevaben arzı kesmesinin ardından Rusya’nın doğalgaz kaybını telafi etmek için geçen yıl yüzde 8’lik bir artışla Almanya elektrik üretiminin üçte birini oluşturuyor.
Scholz, ülkenin ihtiyaçlarını karşılamak için önümüzdeki birkaç yıl içinde “günde dört ila beş rüzgar türbini” kurması gerekeceği konusunda uyardı – geçen yıl sadece 551 adet kurulu olduğu düşünülürse bu yüksek bir sipariş.
Agora Energiewende düşünce kuruluşuna göre Almanya’nın da fotovoltaik ekipman kurma oranını iki katından fazla artırması gerekiyor.
Planlama süreçlerini hızlandırmaya yardımcı olmak amacıyla son aylarda bir dizi düzenleyici gevşeme kabul edildi.
Endüstri derneği BWE’ye göre, bir rüzgar enerjisi projesinin planlanması ve onaylanması şu anda ortalama dört ila beş yıl sürüyor.
Bunu bir veya iki yıl kısaltmak bile “ileriye doğru önemli bir adım” olacaktır.