Perşembe günü yayınlanan resmi rakamlara göre Almanya, Avrupa’nın en büyük ekonomisi 2023’ün ilk üç ayında yüzde 0,3 küçülürken, yılın başında resesyona girdi.
Negatif büyüme rakamı, federal istatistik kurumu tarafından yüzde sıfır olan ilk tahminden aşağı doğru revize edildi.
Almanya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle ortaya çıkan bir enerji kriziyle mücadele ederken, 2022’nin son üç ayında yaşanan yüzde 0,5’lik daralmanın ardından, kötü performans, negatif büyümenin üst üste ikinci çeyreği oldu.
Savaşın patlak vermesinin ardından Rusya’dan gelen enerji arzının azalması, fiyatların yükselmesine, enflasyonun artmasına ve ekonomi üzerinde baskı oluşmasına neden oldu.
Destatis’e göre, gıda ve giyim gibi kalemlerde harcamaları dizginleyen tüketiciler, artan fiyatların etkisini özellikle 2023’ün ilk çeyreğinde hissetti.
Uzun süredir Rus enerji ithalatına büyük ölçüde bağımlı olan Almanya, özellikle Rus işgalinin ardından açıkta kaldı.
Carsten, durgunluğun, çatışmanın başlangıcında yapılan bazı erken tahminlerden daha az şiddetli olduğunu, ancak ılıman kış havasının ve Covid pandemisinin ardından tedarik zinciri sorunlarının hafiflemesinin “ekonomiyi durgunluk tehlike bölgesinden çıkarmaya yeterli olmadığını” söyledi. ING bankasının makro başkanı Brzeski.
LBBW banka analisti Jens-Oliver Niklasch, bir dizi zayıf ekonomik göstergenin ardından büyüme rakamındaki negatif revizyonun sürpriz olmadığını söyledi.
Niklasch, “İlk göstergeler, işlerin 2023’ün ikinci çeyreğinde de benzer şekilde zayıf olmaya devam edeceğini gösteriyor” dedi.
Almanya’nın son durgunluğu, 2020’nin başında koronavirüs pandemisinin Avrupa’yı kasıp kavurması ve hükümetleri ekonominin büyük alanlarını etkili bir şekilde kapatmaya sevk etmesiyle geldi.