Avustralya eyaleti Victoria polisi Pazartesi günü, Ocak ayı sonlarında eyalet başkenti Melbourne’de düzenlenen ve Halistanlı aktivistler ile Hindistan yanlısı göstericiler arasında arbedeyle sonuçlanan Khalistan referandum olayına karıştığına inanılan altı kişinin fotoğraflarını yayınladı.

Victoria polisi bir tweet’te “Polis, 29 Ocak’ta Federasyon Meydanı’nda düzenlenen Khalistan Referandumunda bir arbedeyi soruşturmaya devam ederken halktan yardım istiyor. Polis, soruşturmalarına yardımcı olabileceğine inandıkları altı kişinin resimlerini yayınladı” dedi. , görüntüleri yayınlıyor.
Polis yetkililerine göre, iki kişinin yaralandığı ve çok sayıda Sih erkeğin gözaltına alındığı olay, 29 Ocak’ta sözde ‘Pencap bağımsızlık referandumu’ düzenlemek için Melbourne Federasyon Meydanı’nda düzenlendi.
Ayrıca Oku: Hindistan, Avustralya’daki tapınakların tahrip edilmesine tepki gösterdi: ‘Nefret ekme girişimleri’
Polisin açıklamasına göre, olay sırasında biri saat 12.45 sıralarında ve diğeri saat 16.30 sıralarında olmak üzere iki kavga çıktı. Açıklamada, “Kavga sırasında bayrak direkleri çok sayıda kişi tarafından silah olarak kullanıldı ve çok sayıda kişi fiziksel olarak yaralandı. İki kişiye sağlık görevlileri tarafından olay yerinde müdahale edildi.”
Etkinlikte bir grup erkek tarafından bir Hint bayrağı da yakıldı.
Olayın ardından polis, “Her olay sonucunda 34 yaşında bir adam ve 39 yaşında bir adam tutuklandı ve her birine isyan davranışlarından dolayı ceza verildi.”
Davadaki gelişme, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese’nin bu ayın başlarında Hindistan’a yaptığı ziyarette, Başbakan Narendra Modi’ye Avustralya’nın dini gerekçeler de dahil olmak üzere nefret suçlarına karşı hoşgörüsüz olduğuna dair güvence vermesinden günler sonra geldi.
Albanese, Başbakan Modi’nin Avustralya’daki tapınaklara yönelik saldırılar ve Khalistan yanlısı unsurların faaliyetleriyle ilgili endişeleri üzerine “Ona verdim” demişti. [Modi] Avustralya’nın insanların inançlarına saygı duyan bir ülke olduğunun güvencesi. Hindu tapınakları, camiler, sinagoglar veya kiliseler gibi dini yapılara yönelik gördüğümüz aşırı eylemlere ve saldırılara müsamaha göstermediğimizi.”