Başbakan Fumio Kishida’nın bir danışmanına göre Japonya, sosyal güvenlik ağını ve ekonomiyi mahvetme tehdidi oluşturan doğum oranındaki düşüşü yavaşlatamazsa varlığını sona erdirecek.
Japonya’nın 28 Şubat’ta geçen yıl doğan bebek sayısının rekor seviyeye düşmesinin ardından Tokyo’da verdiği bir röportajda Masako Mori, “Böyle devam edersek ülke yok olacak” dedi. “Muazzam zararla karşı karşıya kalacak olanlar, ortadan kaybolma sürecini yaşamak zorunda kalan insanlardır. Bu çocukları etkileyecek korkunç bir hastalık” diye ekledi.
Ayrıca Oku| Açıkladı: Çin’in 30 günlük ücretli evlilik izni doğum oranını artırmayı planlıyor
Geçen yıl, 800.000’den az doğum ve yaklaşık 1.58 milyon ölümle Japonya’da doğanların yaklaşık iki katı kadar insan öldü. Endişelenen Kişida, tahminden daha hızlı ilerleyen kaymayı kontrol altına almak için çocuklara ve ailelere yapılan harcamaları ikiye katlama sözü verdi.
Nüfus, 2008’de ulaşılan 128 milyonun biraz üzerindeki zirveden 124,6 milyona düştü ve düşüş hızı artıyor. Bu arada, 65 yaş ve üstü kişilerin oranı geçen yıl %29’un üzerine çıktı. Güney Kore daha düşük doğurganlık oranına sahipken, Japonya’nın nüfusu daha hızlı azalıyor.
Japon doğumları, yıllarca süren düşüş hızlanırken rekor düşük seviyeye ulaştı
Kişida’ya doğum oranı sorunu ve LGBTQ sorunları hakkında tavsiyelerde bulunan üst meclis milletvekili ve eski bakan Mori, “Kademeli olarak düşmüyor, dümdüz aşağı gidiyor” dedi. “Bir burun dalışı, şimdi doğan çocukların bozulan, küçülen ve işlev görme yeteneğini yitiren bir topluma atılacağı anlamına gelir.”
Hiçbir şey yapılmazsa, sosyal güvenlik sistemi çöker, endüstriyel ve ekonomik güç geriler ve Öz Savunma Kuvvetleri’nin ülkeyi korumaya yetecek kadar askeri olamaz.
Kore yine dünyanın en düşük doğurganlık oranı rekorunu kırdı
Mori, çocuk doğurma çağındaki kadınların sayısındaki düşüş nedeniyle artık gidişatı tersine çevirmenin son derece zor olacağını, ancak hükümetin düşüşü yavaşlatmak ve zararı hafifletmek için elinden gelen her şeyi yapması gerektiğini söyledi.
Kişida, yeni harcama paketinin içeriğini henüz açıklamadı, ancak önceki politikalardan “farklı bir boyutta” olacağını söyledi. Şimdiye kadar çocuk ödeneklerinin artırılmasından, çocuk bakımı hizmetlerinin iyileştirilmesinden ve çalışma biçimlerinin değiştirilmesinden bahsetti.
Ancak eleştirmenler, çocuğu olan ailelere para saçmanın sorunu çözmek için yeterli olmadığını iddia ediyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği konulu bir hükümet panelinden hazırlanan bir bildiride, kadınların çocuk yetiştirme yükünün azaltılması ve doğum yaptıktan sonra işgücüne katılmalarının kolaylaştırılması dahil olmak üzere kapsamlı değişikliklere ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Mori, konuyu finanstan, ticaretten ve özellikle kadının güçlendirilmesinden ayrı düşünme eğilimi olduğunu söylediği şeyi eleştirdi.
“Kadınların güçlendirilmesi ve doğum oranı politikaları aynıdır” dedi. “Bunları ayrı ayrı ele alırsanız etkili olmaz.”