Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates, son blogunda yapay zekayı (AI) çevreleyen bir dizi konudan bahsetti, buna dünyanın nasıl faydalanabileceği ve bizim için yarattığı zorluklar da dahil. Hayırsever, Salı günü ‘Gates Notes’ta yayınladığı blogunda yapay zekanın cep telefonları ve internet kadar devrim niteliğinde olduğunu iddia etti.

Gates, 1980’lerde grafik kullanıcı arabirimiyle tanıştırıldıktan sonra sahip olduğu ikinci devrim niteliğindeki teknolojik gösteri olarak, bugünlerde şehrin vızıltısı olan ChatGPT’nin icadını selamladı. GPT modeliyle ilk karşılaşmasının ardından şaşkına dönmüş olsa da Gates, yapay zekanın önümüzdeki 10 yıl içinde neler yapabileceğini düşünmek için ilham aldığını söyledi.
Amerikalı iş adamı, yapay zekanın dünyanın en kötü eşitsizliklerinden bazılarını azaltabileceğine inanıyordu, bildiği en kötü şey sağlık eşitsizliğiydi. Amerika Birleşik Devletleri’nden bir örnek vererek, eğitimin eşitsizliği azaltmak için en iyi fırsat olduğunu ancak iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Nispeten daha dezavantajlı olan Siyahi, Latin ve düşük gelirli öğrencileri destekledi ve yapay zeka ile eğitim sektöründe görülen mevcut düşüş eğiliminin tersine dönebileceğini söyledi.
Ayrıca Oku| HT Röportajı: Bill Gates, yanlış bilgilendirme nedeniyle en iyi uzmanlara olan güvenin eskisinden daha düşük olmasından endişeleniyorum diyor
67 yaşındaki hayırsever, yapay zekanın iklim adaletsizliğiyle mücadele için kullanılmasını da önerdi. Gates, dünyanın en fakirlerinin ve iklim değişikliği sorununa en az katkıda bulunanların bundan en çok zarar görenler olduğunu ileri sürdü. Gates, yapay zekanın yardımıyla iklim adaletsizliği eğilimlerini tersine çevirmek için üreteceği sonuçlardan olumlu olsa da, potansiyelinin keşfedilmesi gerektiğini söyledi.
Gates, blogunda ayrıca yapay zekanın iş yerindeki insanları güçlendirmeye, hayat kurtarmaya ve eğitimi iyileştirmeye yardımcı olacak yöntemler önerdi.
İnsanların pek çok konuda hala GPT’den daha iyi olduğunu, ancak birçok yerde yeteneklerinin kullanılmadığını ileri sürdü. GPT’nin fikirleri ifade etme yeteneği gibi araçların, dijital asistan gibi kişisel temsilciler oluşturmanın yapay zekanın iş verimliliğini artırabileceği yollardan bazıları olduğunu söyledi. Kişisel bir aracının henüz mümkün olmayabileceğini, ancak onunla paylaşılması gereken kişisel ayrıntıların düzeyi de dahil olmak üzere üzerinde çalışılması gereken belirli sınırlamalarla gerçekçi olduğunu söyledi.
Ayrıca Oku: ChatGPT üreticisinin AI modeli GPT-4, “insan seviyesinde performans” yeteneğine sahiptir. Ne yapabilir?
Gates, yapay zekanın endüstrilerde bir asistan olarak yer almasının, insanlara başka şeylerle uğraşmaları için daha fazla boş zaman sağlayarak topluma fayda sağlayacağına inanıyordu.
Ayrıca yapay zekanın sağlık çalışanlarının daha üretken olmasına yardımcı olabileceğini söyledi. Yoksul ülkelerde AI modellerinin kullanımı, zengin ülkelerdekinden farklı hastalıklar konusunda eğitilmelidir. Farklı dillerde çalışmaları ve farklı zorlukları hesaba katmaları gerekecek,” dedi Gates. Ayrıca yapay zekanın karşılaşacağı zorluklardan da bahsetti ve çok dikkatli bir şekilde test edilmesi ve uygun şekilde düzenlenmesi gerekeceğini vurguladı.
Gates ayrıca yapay zekanın veri işlemede bir çığır açabileceğini söyledi. “Biyolojideki veri miktarı çok büyük ve insanların bu işlerin tüm yollarını takip etmesi zor… yeni nesil araçlar yan etkileri tahmin edebilecek ve doz düzeylerini belirleyebilecek” dedi.
Eğitim cephesinde Gates, “Yapay zeka güdümlü yazılım sonunda insanların öğretme ve öğrenme biçiminde devrim yaratma vaadini yerine getirecek” dedi. Gates, bu araçların düşük gelirli ülkeler ve dezavantajlı uçta daha az olan nüfus kesimleri için kullanılmasına odaklanılması gerektiğini söyledi.
Gates, blogunun sonuna doğru yapay zekanın risklerinden ve sınırlamalarından bahsetti. “..Yapay zeka iyi amaçlar için de kullanılabilir, kötü amaçlar için de. Hükümetlerin, riskleri sınırlandırmanın yolları konusunda özel sektörle birlikte çalışması gerekiyor.” Ayrıca yapay zekanın çok güçlü hale gelmesiyle gelebilecek risklerden de bahsetti. “Bir makine, insanların bir tehdit olduğuna karar verebilir mi…” ama şunu ileri sürdü: “Bir insan beyninin yapabileceği her şeyi yapabilecek, ancak hafızasının boyutu veya çalışma hızı üzerinde herhangi bir pratik sınırlama olmaksızın. Bu köklü bir değişiklik olacak.”