BJP, dünyanın en önemli yabancı siyasi partisidir ve aynı zamanda Walter Russell Mead tarafından yazılan Wall Street Journal’daki bir görüşe göre en az anlaşılan parti olabilir.

WSJ haberinde, “Hindistan’ın iktidardaki Bharatiya Janata Partisi, Amerikan ulusal çıkarları açısından dünyadaki en önemli dış siyasi partidir. Aynı zamanda en az anlaşılan parti de olabilir.”
BJP’nin 2014 ve 2019’da art arda kazandığı zaferlerin ardından 2024’te tekrar bir zafere doğru ilerlediğini belirten yayın, Hindistan’ın hem önde gelen bir ekonomik güç hem de Japonya ile birlikte Amerikan stratejisinin temel taşı olarak ortaya çıktığını da sözlerine ekledi. Hint-Pasifik.
“Öngörülebilir bir gelecekte BJP, Amerika’nın Çin’in artan gücünü dengeleme çabalarının yardımı olmadan muhtemelen yetersiz kalacağı bir ülkede kararları verecek.”
Yazar Mead, BJP’nin, Kızılderili olmayanların çoğuna aşina olmayan bir siyasi ve kültürel tarihten kaynaklandığı için yeterince anlaşılmadığına inanıyor.
Wall Street Journal makalesinde, BJP’nin seçimlerdeki hakimiyetinin, nesiller boyu sosyal düşünürler ve aktivistlerin modernleşmeye giden belirgin bir ‘Hindu yolu’ çizme çabalarına dayanan, bir zamanlar belirsiz ve marjinal bir ulusal yenilenme toplumsal hareketinin başarısını yansıttığı belirtildi.
“Müslüman Kardeşler gibi, BJP de modernitenin temel özelliklerini kucaklasa bile Batı liberalizminin birçok fikrini ve önceliğini reddediyor. Çin Komünist Partisi gibi BJP de bir milyardan fazla insanı küresel bir süper güç haline getirmeyi umuyor. İsrail’deki Likud Partisi gibi, BJP de temelde piyasa yanlısı bir ekonomik duruşu popülist retorik ve gelenekçi değerlerle birleştiriyor, hatta kozmopolit, Batı odaklı kültürel ve siyasi seçkinler tarafından dışlanmış ve hor görülenlerin öfkesini kanalize ediyor. ,” diye ekledi.
Amerikalı analistler, özellikle de sol-liberal görüştekiler, sık sık Narendra Modi’nin Hindistan’ına bakıp neden daha çok Danimarka gibi olmadığını soruyorlar. Endişeleri tamamen yersiz değil. İktidar koalisyonunu eleştiren gazeteciler tacize ve daha kötülerine maruz kalabilir. BJP Hindistan’a damgasını vuran yeniden dirilen Hindu gururuyla ters düşen dini azınlıklar, çete şiddetinden bahsediyor ve geniş çapta hazırlanmış din değiştirme karşıtı yasalar gibi düşmanca resmi önlemlere ve ara sıra çete şiddeti patlamalarına işaret ediyor. Çoğu kişi, BJP liderliğiyle yakın bağları olan ülke çapında Hindu milliyetçi bir örgüt olan Rashtriya Swayamsevak Sangh veya RSS’nin gücünden korkuyor.
Ancak Mead, Hindistan’ın karmaşık bir yer olduğuna inanıyor ve başka hikayeler de var.
BJP’nin son zamanlardaki en çarpıcı siyasi başarılarından bazıları, Hindistan’ın kuzeydoğusundaki ağırlıklı olarak Hristiyan eyaletlerde geldi. Yaklaşık 200 milyon nüfusa sahip bir eyalet olan Uttar Pradesh’in BJP hükümeti, Şii Müslümanlardan güçlü bir destek görüyor. Görüş yazısında, RSS aktivistlerinin kast ayrımcılığıyla mücadele çabalarında önemli bir rol oynadığı belirtildi.
Mead, “Kıdemli BJP ve RSS liderleri ve bazı eleştirmenleriyle yoğun bir dizi görüşmeden sonra, Amerikalıların ve Batılıların genellikle karmaşık ve güçlü bir hareketle çok daha derinden ilgilenmeleri gerektiğine ikna oldum” diye yazdı.
Çoğunlukla marjinalize edilmiş entelektüeller ve dini meraklılardan oluşan bir çevreden RSS, belki de “dünyanın en güçlü sivil toplum örgütü” haline geldi. Hayatın her kesiminden binlerce gönüllüden oluşan kırsal ve kentsel kalkınma programları, din eğitimi ve canlandırma çabaları ve sivil aktivizm, yüz milyonlarca insanın siyasi bilincini oluşturmayı ve enerjilerini odaklamayı başardı, Wall Street Journal yazısı katma.
Uttar Pradesh Baş Bakanı Yogi Adityanath ve RSS şefi Mohan Bhagwat ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Mead, “Hareket bir yol ayrımına gelmiş gibi görünüyor. Uttar Pradesh’in başbakanı olarak görev yapan Hindu bir keşiş olan Yogi Adityanath ile tanıştığımda, bunlardan biri olarak kabul edildi. hareketin en radikal seslerinin -ve bazen 72 yaşındaki Başbakan Modi’nin halefi olarak söz edilen- konuşma, onun devletine yatırım ve kalkınma getirmekle ilgiliydi.Benzer şekilde, RSS’nin ruhani lideri Mohan Bhagwat, , benimle Hindistan’ın ekonomik büyümesini hızlandırma ihtiyacı hakkında konuştu ve dini azınlıkların ayrımcılığa uğraması veya medeni haklardan mahrum kalması gerektiği fikrini reddetti”.
Ayrıca Oku: Yogi, olası değişikliklerden önce RSS liderleriyle buluşuyor
Üst düzey liderlerin yabancı bir gazeteciye yaptığı bu açıklamaların tabana nasıl sızacağını tahmin etmek imkansız. Ancak, bir zamanlar marjinalleşmiş bir hareketin liderliğinin kendisini yükselen bir gücün doğal kuruluşu olarak konumlandırmak istediği ve dış dünyayla onun toplumsal ve siyasi tabanıyla bağını koparmadan derin ve verimli bir ilişki kurmak istediği izlenimini edindim. yazar.
BJP ve RSS ile ilişki kurma daveti, Amerikalıların reddetmeyi göze alamayacağı bir davettir. Çin ile gerilim yükselirken, ABD’nin hem ekonomik hem de siyasi bir ortak olarak Hindistan’a ihtiyacı var. Wall Street Journal, Hindu milliyetçi hareketinin ideolojisini ve gidişatını anlamanın, Hindistan’la ekonomik olarak ilişki kurmak isteyen iş dünyası liderleri ve yatırımcılar için olduğu kadar, stratejik ilişkiyi istikrarlı bir temele oturtmak isteyen diplomatlar ve politika yapıcılar için de önemli olduğunu belirtti.