BM: Sudan krizi, devam eden çatışmalar nedeniyle 8.00.000 kişinin göç etmesi riskini taşıyor | Dünya Haberleri

Birleşmiş Milletler Pazartesi günü Sudan’da şiddetlenen çatışmaların 800 binden fazla insanı komşu ülkelere kaçmaya teşvik edebileceği konusunda uyardı.

Pazartesi günü Kuzey Hartum, Sudan olarak da bilinen Bahri üzerinde siyah duman bulutları yükselirken drone görüntüleri ön planda kuşları gösteriyor.(REUTERS aracılığıyla)
Pazartesi günü Kuzey Hartum, Sudan olarak da bilinen Bahri üzerinde siyah duman bulutları yükselirken drone görüntüleri ön planda kuşları gösteriyor.(REUTERS aracılığıyla)

BM mülteci ajansı UNHCR, şu anda 15 Nisan’da Sudan’da patlak veren şiddet olaylarından kaçan yüzbinlerce insanla ilgili bir planlama rakamıyla çalıştığını söyledi.

Kuruluşun başkanı Filippo Grandi bir tweet’te, “BMMYK, hükümetler ve ortaklarıyla birlikte, 800.000’den fazla insanın Sudan’daki çatışmalardan komşu ülkelere kaçma olasılığına hazırlanıyor.” dedi.

İşlerin o noktaya gelmemesini umuyoruz, ancak şiddet durmazsa daha fazla insanın güvenlik arayışıyla Sudan’dan kaçmak zorunda kaldığını göreceğiz.”

Bu tür planlama rakamları, BM’nin mutlaka bu sayıda insanın kaçmasını beklediği anlamına gelmez, ancak bunun mümkün olduğuna inandığı ve ortaya çıkabilecek büyük ihtiyaçları karşılamak için planlar yaptığı anlamına gelir.

Grandi’nin ofisi tarafından doğrulanan tweet’i, savaşan taraflar arasında resmen kabul edilen son ateşkese rağmen ve BM’nin insani krizin ülkeyi “kırılma noktasına” yaklaştırdığına dair uyarılarının ortasında, Pazartesi günü Sudan’ın başkentini yeniden silahlı çatışmalar ve patlamalarla salladığında geldi. .

Sudan’ın genelkurmay başkanı Abdel Fattah al-Burhan ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri komutanı Mohamed Hamdan Daglo arasında çıkan çatışmalardan bu yana 500’den fazla kişinin öldüğü bildirildi.

Şimdi üçüncü haftasında olan kaos ve kan dökülmesi, aralarında Mısır, Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nin de bulunduğu komşu ülkelere kitlesel bir göçü ateşledi.

Bir sözcü, UNHCR ekiplerinin sahadaki son rakamlarının Sudan’dan bu ülkelere halihazırda en az 73.000 kişinin geldiğini gösterdiğini söyledi ve bu rakamın hem Sudan uyrukluları hem de evlerine dönen Güney Sudanlı mültecileri içerdiğini ekledi.

Sudan, çatışma başlamadan önce 1,13 milyon mülteciye ev sahipliği yaptı – Afrika’daki en büyük mülteci nüfuslarından biri – Güney Sudan’dan yaklaşık 800.000 kişi dahil.

Çatışma aynı zamanda yabancıların ve uluslararası personelin kitlesel bir göçünü tetikledi ve dünya ülkeleri kara, deniz ve hava yoluyla çılgınca tahliyeler başlattı.

Grandi’nin sonunda kaç kişinin şiddetten kaçabileceğine dair tahmini, geçen Salı günü UNHCR’nin komşu Çad ve Güney Sudan’a kaçan muhtemelen 270.000 kişiyle ilgili bir planlama rakamı verdiği zamana göre dramatik bir artışa işaret ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir