BM teknoloji ajansı, Cenevre’deki bir basın toplantısında sorular için robotları kullanıma sunuyor

Bir Birleşmiş Milletler teknoloji ajansı, Cuma günü düzenlediği basın toplantısında fiziksel olarak insanlara benzeyen bir grup robot topladı ve yapay zekanın geleceği hakkında tartışma başlatmayı amaçlayan bir etkinlikte muhabirleri onlara soru sormaya davet etti.

Zirve,
Zirve, “insan-makine işbirliğini” sergilemeyi amaçlıyordu ve bazı robotlar önceden programlanmış yanıtlar üretebiliyor (Temsili görüntü/Martin Schutt/dpa/resim ittifakı)

Dokuz robot, BM’nin Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin insansı sosyal robotların yer aldığı dünyanın ilk basın konferansı olarak faturalandırdığı şey için Cenevre konferans merkezinde bir podyumda yapılmasına yardımcı olan bazı insanlarla birlikte oturdu ve dik poz verdi.

Bunlar arasında: BM Kalkınma Programı veya UNDP’nin ilk robot inovasyon elçisi olan Sophia; Bir sağlık robotu olarak tanımlanan Grace; ve bir rock yıldızı robot olan Desdemona. İki, Geminoid ve Nadine, yapımcılarına benziyordu.

Organizatörler, AI for Good Küresel Zirvesi’ndeki etkinliğin, robot teknolojisinin yeteneklerini ve aynı zamanda sınırlamalarını ve bu teknolojilerin BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine nasıl yardımcı olabileceğini göstermeyi amaçladığını söyledi. Medya etkinliğinde robotların arkadaşlarından veya yaratıcılarından tanıtımlar ve muhabirlerden robotlara bir dizi soru yer aldı.

Ve robotlar, robotların insanlardan daha verimli liderler olabileceği, ancak kimsenin işini elinden almayacağı veya bir isyan çıkarmayacağı gibi güçlü ifadeler dile getirirken, organizatörler cevapların ne ölçüde insanlar tarafından yazıldığını veya programlandığını belirtmedi.

Zirve, “insan-makine işbirliğini” sergilemeyi amaçlıyordu ve belgelerine göre, bazı robotlar önceden programlanmış tepkiler üretebiliyor. Örneğin, UNDP’den Sophia, şirketin web sitesinin gösterdiğine göre, bazen Hanson Robotics’teki bir yazar ekibi tarafından yazılan yanıtlara güveniyor.

Muhabirlerden robotlara hitap ederken yavaş ve net konuşmaları istendi ve yanıtlardaki gecikmelerin robotların kendisinden değil internet bağlantısından kaynaklanacağı bilgisi verildi. Bu, garip duraklamaları, ses sorunlarını ve bazı yapmacık veya tutarsız yanıtları engellemedi.

Apple’ın Siri’si gibi popüler teknoloji ürünleri, on yıldan uzun bir süredir nispeten basit insan sorgularına yanıt vermek için konuşma tanıma teknolojisini kullanıyor. Ancak, insan dilinin semantiğine ve sözdizimine güçlü bir hakimiyete sahip bir sohbet robotu olan ChatGPT’nin geçen yıl piyasaya sürülmesi, yapay zeka sistemlerinin hızlı gelişimi hakkında dünya çapında tartışmaları tetikledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir