Chandrayaan-3, hem iniş modülü ‘Vikram’ hem de onu Ay’a yaklaştıran itme modülünün ayrılmasının ardından Perşembe günü önemli bir kilometre taşına ulaştı. Şimdi, 23 Ağustos’ta bir haftadan kısa bir süre içinde Ay yüzeyine kritik inişi yapacak.

16 Ağustos’ta itme modülü, Ay’ın yörüngesi etrafındaki beşinci ve son manevrasını tamamladı. Daha önce, 6, 9 ve 14 Ağustos tarihlerinde art arda üç yörünge küçültme manevrası yaparak aracı ay yüzeyine yaklaştırdı.
İniş modülü, yüzeye ulaşana ve yumuşak bir iniş yapana kadar ay yörüngesinde kendi görevlerini yerine getirecektir.
Chandrayaan-3’ün tahrik görevi, bir iletişim aktarma uydusu görevi görmenin yanı sıra iniş aracını ve gezgini Ay’a yaklaştırarak çok önemli bir rol oynadı.
Tahrik modülü iniş aracından ayrıldıktan sonra nasıl bir rol oynayacak?
Ana görevini yerine getirdikten sonra – Ay’a yakın iniş modülüne binmek – tahrik modülü, Yaşanabilir Dünya Gezegeni (SHAPE) yükünün Spektro-polarimetrisini kullanarak güneş sistemimizin ötesindeki dış gezegenlerde dünya dışı yaşamı aramakla görevlendirilir.
ISRO, tahrik modülünün mevcut yörüngedeki yolculuğuna aylarca veya yıllarca devam ettiğini söyledi.
Bu yük, Dünya’nın bulutundan polarizasyondaki varyasyonların ölçümlerini gerçekleştirmek için Dünya atmosferinin spektroskopik bir çalışmasını yürütecektir. SHAPE yükü kullanılarak toplanan veriler, bilim insanlarının yaşamı destekleyen ötegezegenleri incelemesine ve Dünya’nın atmosferini daha iyi anlamalarına olanak tanıyacak.
Geçen hafta, Hindistan Uzay Araştırma Kurumu (ISRO) başkanı S Somanath, Chandrayaan 3’ün ilerleyişine olan güvenini dile getirerek, tüm sistemlerin planlandığı gibi çalıştığına dair güvence verdi.