Chandrayaan-3, ayın güney kutbu sırlarını çözmeye hazırlanıyor. Bugün gözler Hindistan’da

Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO), üçüncü ay keşif görevi Chandrayaan-3’ün lansmanıyla bir kez daha tarih yazmaya hazırlanıyor.

Tirupati, 11 Temmuz (ANI): Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO), 14 Temmuz'da Sriharikota'daki Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden fırlatılacak olan Chandrayaan-3 için 'fırlatma provasını' tamamladı.  (ANI Fotoğrafı)(ISRO Twitter)
Tirupati, 11 Temmuz (ANI): Hindistan Uzay Araştırma Kuruluşu (ISRO), 14 Temmuz’da Sriharikota’daki Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden fırlatılacak olan Chandrayaan-3 için ‘fırlatma provasını’ tamamladı. (ANI Fotoğrafı)(ISRO Twitter)

2008’deki ilk görev olan Chandrayaan-1’in önemi, ayın yüzeyinde suyun varlığını kesin olarak doğruladığı için dünya çapında yankı buldu. İkinci görev Chandrayaan-2’nin iniş aksamasına rağmen, yörünge aracı fırlatılmasından bu yana dört yıl geçmesine rağmen çalışır durumda. Şimdi, ISRO’nun yaklaşmakta olan görevi, Chandrayaan-1’in başarıları üzerine inşa edilecek ve selefinin başaramadığını başaracak – su buzu araştırmak için ayın güney kutup bölgesine başarılı bir yumuşak iniş. Yolculuğun Cuma günü saat 14:35’te Sriharikota’daki Satish Dhawan Uzay İstasyonundan başlaması planlanıyor ve tüm gözler Hindistan’ın Ay’a gidişine odaklanacak.

AYRICA OKUYUN | Chandrayaan-3 lansmanı: Hindistan, 3. ay görevi ile tarih yazacak mı? Geri sayım başladı

Chandrayaan-3’ün hedefleri nelerdir?

ISRO, Chandrayaan-3’ün selefi ile aynı olan üç görev hedefi olduğunu söylüyor:

1) Ay yüzeyine güvenli ve yumuşak iniş göstermek;

2) Rover’ın ayda gezindiğini göstermek

3) Yerinde bilimsel deneyler yapar.

AYRICA OKUYUN: ISRO’nun Chandrayaan-3 lansmanı bugün: Canlı yayın nerede izlenir, zaman çizelgesi ayrıntıları

Chandrayaan-3’ün selefi Chandrayaan-2’den farkı nedir?

1. Orbiter hariç tutma: Chandrayaan-2 bir yörünge aracı, iniş aracı (Vikram) ve geziciden (Pragyan) oluşurken, Chandrayaan-3 bir yörünge aracı taşımayacaktır. Bunun nedeni, önceki görevdeki yörünge aracının hala çalışıyor olması ve ondan veri alınabilecek olmasıdır.

2. Gelişmiş başlatma özelliği: Chandrayaan-3, sağlam ve güçlü bir fırlatma yeteneği sağlayan GSLV-Mk3 fırlatıcı kullanılarak fırlatılır. Uzay aracının artan yakıt kapasitesi, ek manevralar yapmasına ve gerektiğinde daha fazla seyahat etmesine olanak tanıyor. Ay yüzeyine daha güvenli ve dengeli bir iniş sağlamak için iniş ayakları da güçlendirildi.

3. Geliştirilmiş enstrümantasyon: Chandrayaan-3, yükseltilmiş sensörlere sahiptir. Ek olarak, uzay aracı, sistemlerine güç sağlamak için daha fazla enerji üreten daha büyük güneş panelleri ile donatılmıştır. Uzay aracının hızını doğru bir şekilde ölçmek için ‘Lazer Doppler VelociMeter’ adlı yeni bir araç geliştirildi.

4. Gelişmiş algoritma ve yazılım: Chandrayaan-2’nin görevinden alınan dersler, Chandrayaan-3’ün algoritması ve yazılımında iyileştirmelere yol açtı. Chandrayaan-2, başarısızlığına katkıda bulunan bir yazılım hatasıyla karşılaştı ve bu tür sorunları önlemek için algoritma ve yazılım yeni görev için iyileştirildi. Ayrıca, iniş hedef alanı 500 x 500 metreden 4 x 2,4 km’ye genişletildi ve iniş sürecinde öngörülemeyen herhangi bir zorluk olması durumunda daha fazla esneklik sağlandı.

5. Tahrik modülü ve faydalı yük: Chandrayaan-3’ün tahrik modülü, iniş aracını ve gezgini 100 km’lik bir ay yörüngesine taşımaktan sorumludur. Ek olarak, görev, modülde daha küçük gezegenleri incelemeye odaklanan Yaşanabilir Dünya Gezegeninin (SHAPE) yükünün Spektro-polarimetrisini içerir.

Chandrayaan-2’de ters giden neydi?

Chandrayaan-2 görevi, 7 Eylül 2019’da, Vikram iniş aracının iniş girişimi sırasında amaçlanan yolundan sapması ve Pragyan gezicisini taşıyan iniş aracıyla iletişim kaybına neden olması nedeniyle bir aksilikle karşılaştı.

Bu öngörülemeyen sonuca rağmen, Chandrayaan-2’nin yörünge bileşeni çalışır durumda, ayın yörüngesinde dönüyor ve değerli bilimsel bilgiler topluyor. Bu görev, Hindistan’ın uzay araştırma çabalarında önemli bir kilometre taşını işaret ediyor.AYRICA

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir