Uzay stratejisti PK Ghosh Pazar günü yaptığı açıklamada, Chandrayaan 3’ün ay yüzeyine inişindeki “en büyük” zorluklardan birinin, uzay aracını yatay konumdan dikey konuma getirmek olduğunu söyledi.

PK Ghosh, ANI’ye “En büyük şeylerden biri, uzay aracını yatay bir konumdan dikey bir konuma getirmesi gerektiğidir. Bu zor. Tüm bu yönlerin incelenmesi gerekiyor” dedi.
Hindistan Uzay Araştırma Kurumu (ISRO) Pazar günü yaptığı duyuruya göre, Chandrayaan 3, Pazar gününün erken saatlerinde ikinci ve son gaz giderme operasyonundan geçti ve Çarşamba günü 18:04 IST civarında aya iniş yapması planlanıyor.
Boost giderme sürecini açıklayan PK Ghosh, “Deboosting veya geriye dönük ateşleme, uzay aracının hızını düşürmesini sağlayan bir süreçtir. Saatte 6000 kilometreden daha fazla muazzam bir hızla hareket ettiğini ve sonra geri döndüğünü anlamalısınız. sıfıra yakın, yaklaşık 1 metre/saniyeye düşürün…..”
Süreçle ilgili ayrıntılı olarak konuşan uzay stratejisti, “Bu, uzay aracını dairesel bir yörüngeye sokmaya çalıştığınız bir süreç ve artık neredeyse dairesel. Yerberi sadece 25 kilometre. güç azaltma, yörünge ayarlama manevraları. Sonunda, ayın 23’ünde aşağı inmeye başlayacağını göreceksiniz.”
Hindistan’ın Chandrayaan-3 misyonu, uzay aracının ‘Vikram’ iniş modülünün Perşembe günü itme modülünden başarılı bir şekilde ayrılması ve ardından önemli boşaltma manevralarından geçmesi ve biraz daha düşük bir yörüngeye inmesiyle, ay arayışında dev bir sıçrama yaptı.
Rusya’nın ay görevindeki başarısızlığına ilişkin konuşan PK Ghosh, bunun uzay araştırmalarında hiçbir şeyi hafife almamak gerektiğini gösterdiğini söyledi.
“Uzay araştırmalarında hiçbir şeyi hafife alamayacağınızı göstermeye devam ediyor. En küçük şeylerden herhangi biri, eğer ters giderse, o zaman bir felakete yol açabilir. Onlar için üzülüyorum” dedi.
Luna 25 görevindeki gecikme hakkında konuşan Ghosh, “Ukrayna savaşı nedeniyle Luna 25 ertelendi. Sonra Avrupa Uzay Ajansı çekildi… Nihayet yaklaşık 47 yıl sonra Luna 25’i çıkardılar.”
Rusya’nın Ay görevi hakkında konuşurken, “Daha önce 23 Ağustos’ta ineceklerini söylemişlerdi. Sonra sanırım hızlandırdılar ve sonra 21 Ağustos’tu. Ancak Cumartesi günü yörünge manevralarından birinde bir şeyler ters gitti. “
“Rusya veya Sovyetler Birliği uzay araştırmalarında öncüler. Bu çok talihsiz bir durum” diye ekledi.
Reuters’in Pazar günü bildirdiğine göre, Rusya’nın Ay misyonu, Luna-25 uzay aracının kontrolden çıkıp aya çarpması sonrasında başarısız oldu.