OpenAI’nin ChatGPT’si, Kasım 2022’de piyasaya sürüldüğünde şimdiye kadarki en hızlı büyüyen uygulama olarak tarihe geçti. Ancak, Analytics India Magazine tarafından yayınlanan yakın tarihli bir haber, şirketin mali geleceği hakkında endişelere yol açarak şirketin 2024’ün sonunda iflasla karşı karşıya kalabileceğini öne sürdü.
AYRICA OKUYUN: OpenAI’nin ChatGPT’si, gişe rekorları kıran çıkışından aylar sonra gücünü kaybetti mi?
Rapora göre, OpenAI’nin GPT’de bir ticari marka başvurusunda bulunma kararı, kullanıcıların sonunda kullanmayı bırakabilecekleri tahminleriyle, uygulanabilirliği hakkında endişelere yol açtı. Rapor, Haziran ve Temmuz aylarında ChatGPT’nin kullanıcı tabanında Mayıs ayına kıyasla bir düşüş olduğunu vurguladı. 3 Ağustos’takiBenzerWeb verileri, ChatGPT trafiğinde Temmuz’da yüzde 9,6 ve Haziran’da yüzde 9,7’lik bir düşüşle art arda ikinci bir düşüş olduğunu ortaya koydu. Özellikle, Temmuz ayında kullanıcı sayısı Haziran’daki 1,7 milyardan 1,5 milyara düşerek yüzde 12’lik bir düşüşe tanık oldu.
Şirketler, çalışanlarının ChatGPT’yi iş amacıyla kullanmasını yasakladığından, ancak büyük dil modelinin (LLM) diğer iş akışlarına entegrasyonuna izin verdiğinden, rapor bu düşüşü kısmen API yamyamlığına bağladı.
Medya kaynakları, ChatGPT’yi çalıştırmanın OpenAI’ye günlük yaklaşık 700.000 ABD dolarına mal olduğunu ve Microsoft gibi yeni yatırımcıların bu giderleri karşılamasına karşın, bu tür maliyetleri kar olmadan sürdürmenin zararlı olabileceğini belirtiyor.
2023 için daha önceki 540 milyon dolarlık kayıp, OpenAI’nin sohbet robotu geliştirmesinin başlamasından bu yana ikiye katlandı ve 2023 için 200 milyon dolar gelir ve 2024’te iddialı bir 1 milyar dolar öngörülüyor. Ancak, artan kayıplar bu hedeflere ulaşılması konusunda şüphe uyandırıyor. Kalıcı Grafik İşleme Birimi (GPU) eksikliklerinden kaynaklanan zorluklar da model geliştirmeyi engelledi.
OpenAI’nin ‘GPT-5’ için yaptığı son ticari marka başvurusu ve devam eden model eğitimi çabaları, şirketin bu alanda ilerlemeye olan bağlılığını gösteriyor. Bu çabalara rağmen rapor, OpenAI’nin derhal ek fon sağlamadığı takdirde 2024’ün sonuna kadar iflasın eşiğinde olabileceğini öne sürüyor.
Bu gelişmelerin ortasında, Apple’ın yapay zeka destekli chatbot arenasına olası girişi ve Elon Musk’ın yapay zeka şirketi xAI’nin üstün olduğu iddiaları, OpenAI’nin zorluklarını artırdı. OpenAI’nin kurucu ortaklarından Musk, şirketi Microsoft ile olan ilişkisi ve yapay zeka geliştirmeye yaklaşımı nedeniyle eleştirdi.
BURAYI OKUYUN: Elon Musk, ‘evrenin gerçek doğasını anlamak’ için yeni AI firması xAI’yi başlattı
Bir zamanlar kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan OpenAI, bir yandan kâr amacı gütmeyen orijinal misyonunu dengelemeye çalışırken, büyümesini finanse etmek için Microsoft’tan 10 milyar dolar toplayan “kâr amacı gütmeyen” bir kuruluşa dönüştü. İcra başkanı Sam Altman, süper zeka ile ilgili kararların yatırımcı beklentileriyle uyumlu hale gelmesiyle ilgili endişeler nedeniyle şirketin halka açılmak gibi acil bir planı olmadığını söyledi.