Çin, “sonuçlar” konusunda uyarıda bulundu ve özerk adanın Başkanı Tsai Ing-wen ile ABD Meclis Başkanı Kevin McCarthy arasında Simi Valley, California’da yapılan yüksek profilli toplantıya yanıt olarak Tayvan yakınlarına bir uçak gemisi grubu konuşlandırdı. “ciddi şekilde hatalı”, “tehlikeli” ve “kararlı ve etkili” karşı önlemler uyarısı.

Çin’in dışişleri ve savunma bakanlıkları, Çin’in lastik damgalı parlamentosu Ulusal Halk Kongresi’nin (NPC) yanı sıra Perşembe günü, olası misilleme önlemlerinin ayrıntılarını vermeden toplantıyı kınayan ve sonuçlarına ilişkin uyarıda bulunan ayrı açıklamalar yayınladı.
En üst düzey üçüncü ABD yetkilisi olan McCarthy, Çarşamba günü Tsai’yi ağırlayarak on yıllardır ABD topraklarında Tayvanlı bir liderle görüşen en kıdemli ABD’li kişi oldu.
Reuters’in bildirdiğine göre, McCarthy – ve diğer Cumhuriyetçi ve Demokrat milletvekilleri – Tsai ile Simi Valley’deki Ronald Reagan Başkanlık Kütüphanesi’nde bir araya geldi ve Çin’den gelen artan tehditler karşısında Tayvan’a silah sevkiyatını hızlandırma gereğini vurguladı.
Tsai, McCarthy ile birlikte yaptığı açıklamada, “Bugün, koruduğumuz barışın ve inşa etmek için çok çalıştığımız demokrasinin benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya olduğu bir sır değil” dedi.
“Kendimizi bir kez daha demokrasinin tehdit altında olduğu ve özgürlük ışığını parlak tutmanın aciliyetinin hafife alınamayacağı bir dünyada bulduk.”
Tayvan’ı kendi toprakları gibi demokratik bir şekilde yönettiğini iddia eden ve onu anakarayla birleştirmek için güç kullanmayı reddetmeyen Çin, daha önce toplantı öncesinde belirtilmemiş önlemleri uygulama konusunda uyarıda bulunmuştu.
Pekin, Tayvan ile diğer ülkeler arasındaki herhangi bir resmi etkileşime şiddetle karşı çıkıyor ve bu tür toplantıların Çin’in içişlerine müdahale olacağını ve “Tayvan’ın bağımsızlığını” destekleyen güçleri teşvik edeceğini söylüyor.
Toplantı, Tsai’nin Tayvan’ın geri kalan 13 resmi müttefikinden ikisi olan orta Amerika ülkeleri Belize ve Guatemala’yı ziyaretinin ardından Tayvan’a dönerken ABD üzerinden geçişi sırasında gerçekleşti.
Çin dışişleri bakanlığından Perşembe günü yapılan sert bir açıklama, toplantının “Tayvan bağımsızlık güçleri” arasında bir “gizli anlaşma” olduğunu söyledi.
“Tayvan sorunu, Çin’in temel çıkarlarının tam merkezinde yer alır ve Çin-ABD ilişkilerinde aşılmaması gereken ilk kırmızı çizgidir.” ve bu hiçbir yere giden bir yoldur.
Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, “ABD ile Tayvan arasındaki ciddi şekilde hatalı gizli anlaşma eylemlerine yanıt olarak Çin, ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü korumak için kararlı ve etkili önlemler alacaktır.”
Washington’u her türlü resmi etkileşimi “durdurması”, Tayvan ile bağlarını yükseltmesi ve “yanlış ve tehlikeli yolda daha fazla ilerlemeyi bırakması” için “çağırdı”.
“Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) sorumluluğunun ve misyonunun arkasında duracak ve her zaman tetikte olacaktır. Çin savunma bakanlığından yapılan ayrı bir açıklamada, PLA’nın Çin’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ve Tayvan Boğazı’ndaki barış ve istikrarı kararlılıkla koruyacağı belirtildi.
Çin, geçen Ağustos ayında dönemin Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin Taipei’ye yaptığı ziyaretin ardından Tayvan çevresinde savaş gemileri konuşlandırarak ve füzeler ateşleyerek en büyük savaş oyunlarını sahnelemişti.
Tayvan savunma bakanlığına göre HKO bu sefer de ada çevresindeki varlığını artırdı.
Adanın savunma bakanlığından yapılan açıklamada, “5 Nisan’da HKO donanmasına ait Shandong uçak gemisi filosu Bashi Kanalı’ndan geçerek Tayvan’ın güneydoğu sularına girerek ilk Batı Pasifik eğitimini başlattı” dedi.
Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, Çin’in ikinci uçak gemisi Shandong’un Tayvan’ın doğu kıyısından yaklaşık 200 deniz mili (370km) açıkta görüldüğünü söyledi.
Taipei’den bir Reuters’e konuşan Chiu, “Bu bir eğitim ama zamanlama oldukça hassas ve biz hala neyin ne olduğunu inceliyoruz” dedi ve uçağın henüz güvertesinden kalkarken görülmediğini de sözlerine ekledi.