Çin Dışişleri Bakanı, Pak liderleri ve Taliban Dışişleri Bakanı ile görüşmek için Hindistan’dan Pakistan’a gitti | Dünya Haberleri

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Mao Ning, Çin dışişleri bakanı Qin Gang’ın Pakistan’daki Çin-Afganistan-Pakistan Dışişleri Bakanları Diyaloğu’na katılmak üzere 5-6 Mayıs tarihlerinde İslamabad’ı ziyaret edeceğini ve bakanlığı devraldıktan sonra Pekin’in “zırhlı” müttefiki Pekin’e ilk ziyaretini yapacağını duyurdu. Perşembe günü.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Nisan 2023'te Çin'in Şangay kentinde düzenlenen Lanting Forumu'nun açılış törenine katılıyor. (REUTERS)
Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Nisan 2023’te Çin’in Şangay kentinde düzenlenen Lanting Forumu’nun açılış törenine katılıyor. (REUTERS)

Qin’in ziyaretinin resmi duyurusu, Çinli bakanın Şanghay İşbirliği Örgütü (SCO) dışişleri bakanları toplantısına ve marjındaki diğer angajmanlara katılmak üzere Panaji’de olduğu bir gün geldi.

Bu haftanın başlarında, bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi komitesi, Taliban’ın geçici dışişleri bakanı Amir Khan Muttaqi’nin Pakistanlı ve Çinli mevkidaşlarıyla görüşmek üzere Afganistan’dan Pakistan’a gitmesine izin vermeyi kabul etti.

Reuters haber ajansının Pazartesi günü bildirdiğine göre, Pakistan’ın BM misyonu Muttaqi’nin “Pakistan ve Çin dışişleri bakanlarıyla görüşmesi için” 6 ve 9 Mayıs tarihleri ​​arasında seyahat etmesi için muafiyet talep etti.

Muttaqi, BM Güvenlik Konseyi yaptırımları kapsamında seyahat yasağı ve varlıklarının dondurulmasıyla karşı karşıya.

Reuters’in haberine göre Pakistan, Muttaqi’nin ziyaretinin masraflarını karşılayacak.

Qin’in Pakistan’ın üst düzey liderleriyle ikili görüşmeler ve üçlü diyalog için İslamabad’a yaptığı ziyaret, Çin’in bölge ülkeleriyle, kaynak açısından zengin ancak izole edilmiş Taliban liderliğindeki Afganistan’a keskin bir şekilde odaklanarak yoğun angajmanının zemininde geliyor.

Aynı zamanda eyalet meclis üyesi olan Çinli bakan, geçtiğimiz günlerde Semerkant’ta düzenlenen “Afganistan’ın Komşu Ülkeleri” ve “Afganistan’ın Komşu Ülkeleri Artı Afganistan Dışişleri Bakanları Diyaloğu” arasındaki dördüncü dışişleri bakanları toplantısına katıldı.

Qin ayrıca “Çin, Rusya, Pakistan ve İran Dışişleri Bakanları Arasında Afganistan Konulu İkinci Gayri Resmi Toplantıya” başkanlık etti.

Yeni Delhi bariz bir şekilde tüm mekanizmalarda yoktu.

Çin dışişleri bakanlığı sözcüsü Mao, Qin’in ziyaretinin gündemini detaylandırdı.

“Çin, fikir birliği oluşturmak, karşılıklı güveni pekiştirmek ve bölgede barışa, istikrara, kalkınmaya ve refaha ortaklaşa katkıda bulunmak için Afganistan ve Pakistan ile Afganistan’daki durum ve Diyalog’daki üçlü işbirliği hakkında görüş alışverişinde bulunmayı umuyor. dedi Mao.

Mao, Afganistan’ın “ciddi zorluklarla” karşı karşıya olduğunu ve “en zor dönemi” atlatmış olmasına rağmen dünyadan “daha fazla desteğe şiddetle ihtiyaç duyduğunu” da sözlerine ekledi.

“Uluslararası toplumun Afgan geçici hükümeti ile temas ve diyaloğu artırması, yeniden inşa ve kalkınma çabalarını desteklemesi gerektiğini” söyledi.

Geçici hükümet “kapsayıcı bir hükümet kurmaya, ılımlı bir yönetim uygulamaya, komşularıyla dostane ilişkiler geliştirmeye ve terörle sıkı bir şekilde mücadele etmeye” teşvik edilmelidir.

Qin’in Pakistan ile ikili gündemi hakkında Mao, bunun “… Çin ve Pakistan’ın yüksek seviyeleri arasındaki yakın ve sık etkileşimlerin” önemli bir parçası olacağını söyledi.

Qin, Başbakan Shehbaz Sharif’in 27 Nisan’da Çin Başbakanı Li Qiang ile yaptığı telefon görüşmesinden birkaç gün sonra görüşecek.

Qin ve Pakistan Dışişleri Bakanı Bilawal Butto Zerdari, Çin-Pakistan Dışişleri Bakanları Stratejik Diyalogunun 4. Turuna eş başkanlık edecek.

Diyaloğun 3. turu Temmuz 2021’de Çin’in Chengdu kentinde gerçekleştirilmişti.

Mao, “İki taraf, ikili ilişkiler ve uluslararası ve bölgesel durum hakkında yüz yüze ve derinlemesine iletişim kuracak” dedi.

“Çin ve Pakistan, her türlü hava koşulunda stratejik işbirlikçi ortaklar ve sıkı dostlardır. Arkadaşlık zamana saygı duyar, ”diye ekledi.

Şerif’in Kasım ayında Çin’e yaptığı ziyarete atıfta bulunan Mao, Qin’in ziyaretinin amacının “stratejik iletişimi ve pratik işbirliğini daha da derinleştirmek” ve “daha yakın bir Çin-Pakistan topluluğunun inşasını teşvik etmek” olduğunu söyledi.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir