Çin Dışişleri Bakanı, Tayvan müdahalesinin “tehlikeli” sonuçları olduğu konusunda uyardı | Dünya Haberleri

Çin dışişleri bakanı Qin Gang Cuma günü, Tayvan Boğazı’nın her iki yakasının da anakaraya ait olduğunu ve Pekin’in egemenliğini sürdürme hakkına sahip olduğunu ileri sürerek, ülkelerin Tayvan’a müdahale etmesi halinde bunun “tehlikeli” sonuçlar doğuracağı konusunda uyarıda bulundu.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Cuma günü Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen Lanting Forumu'nda konuşuyor.  (Bloomberg)
Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Cuma günü Çin’in Şanghay kentinde düzenlenen Lanting Forumu’nda konuşuyor. (Bloomberg)

Qin, Şanghay’daki Lanting Forum’da modernizasyon ve uluslararası düzeni koruma da dahil olmak üzere çok çeşitli konularda konuştuğu “Tayvan’da ateşle oynayanlar sonunda kendilerini yakacaklar” dedi.

Qin’in Tayvan ile ilgili uyarısı, özerk adada devam eden Çin-ABD gerilimi ve Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un Reuters’e verdiği bir röportajda Tayvan sorununun “…sadece bir sorun” olmadığını söyleyen son açıklamalarının zemininde geliyor. Çin ile Tayvan arasında ama Kuzey Kore meselesi gibi küresel bir mesele.”

Pekin, demokratik olarak yönetilen adanın, gerekirse zorla anakarayla birleştirilecek bir ayrılık bölgesi olduğunu iddia ediyor.

Tayvan’daki Tsai Ing-wen hükümeti, geleceklerine Tayvan halkının karar vereceğini söyleyerek Pekin’in iddialarını reddediyor.

Qin, “Son zamanlarda, Çin’i sözde kurallara dayalı uluslararası düzene meydan okumakla, Tayvan Boğazı’ndaki statükoyu güç veya baskı yoluyla tek taraflı olarak değiştirmekle ve Boğaz’ın ötesinde barış ve istikrarı bozmakla suçlayan bazı saçma söylemler var” dedi. Şangay’daki forumda söyledi.

“Bu tür iddialar, uluslararası ilişkiler ve tarihsel adalet konusundaki temel sağduyuya aykırıdır. Mantık saçma ve sonuçları tehlikeli” dedi.

Çin’in “egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma” hakkını savunan Qin, “Uluslararası düzen adına uluslararası adaleti sabote etmeye çalışanlara şunu açıkça belirtmek isteriz: Tayvan sorunu, temel çıkarların özüdür. Çin’in…”

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Tayvan Devlet Başkanı Tsai’nin ABD’deki molası ve Meclis Başkanı Kevin McCarthy ile daha önce yaptığı görüşmeye yanıt olarak agresif bir askeri güç gösterisi sergilerken, ada çevresinde yoğun tatbikatlar başlattı ve adayı kuşatmak için savaş gemileri ve savaş uçakları konuşlandırdı. bu ay.

Cuma günü, Çin dışişleri bakanlığı Güney Kore Devlet Başkanı Yoon’un açıklamasını reddederek Seul’ü Tayvan konusundaki tutumu konusunda ihtiyatlı davranmaya çağırdı.

Qin ayrıca Çin’in “modernleşmesi” hakkında uzun uzun konuştu ve son kırk yılda Çin hükümetinin 800 milyondan fazla insanı yoksulluktan kurtardığını ve orta gelir grubunu 400 milyonun üzerine çıkardığını söyledi.

Çin’in şu anda 140’tan fazla ülke ve bölgenin ana ticaret ortağı olduğunu ve dünya çapında her gün 320 milyon ABD Doları doğrudan yatırım yaparken her ay 3.000’den fazla yabancı işletmeyi kendine çektiğini söyledi.

Qin, “Geçtiğimiz on yılda Çin, küresel büyümeye tüm G7 ülkelerinin toplamından daha fazla katkıda bulundu” dedi.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir