Çin, Hindistan’a ‘Sınırları uygun yere koyun’ diyor; uçuşun yeniden başlamasını konuşuyor | Dünya Haberleri

Çin dışişleri bakanı Qin Gang, dışişleri bakanı S Jaishankar’a Hindistan ve Çin’in sınır meselesini “uygun” bir yere koyması ve durumu “normalleştirilmiş bir kontrole” indirmesi gerektiğini söyledi. Perşembe günü Yeni Delhi.

Qin, Wang Yi’nin yerine Çin dışişleri bakanı olarak görevi devraldığından bu yana ilk kez gerçekleşen toplantıda Jaishankar’a, “Sınır meselesini ikili ilişkilerde uygun bir yere koymalı ve sınır durumunun erkenden normalleştirilmiş kontrole kaydırılmasını teşvik etmeliyiz,” dedi.

Çin dışişleri bakanlığından yapılan açıklamaya göre Qin, “İki taraf, iki ülkenin liderleri arasındaki önemli fikir birliğini uygulamalı, diyaloğu sürdürmeli, farklılıkları çözmeli ve ikili ilişkilerin gelişimini mümkün olan en kısa sürede desteklemeli ve istikrarlı bir şekilde ilerlemelidir” dedi. Yeni Delhi’de gerçekleşen ikili görüşmeden birkaç saat sonra Cuma sabahı yayınlandı.

Qin, “Çin, Hindistan ile çeşitli alanlarda ticaret ve işbirliğinin yeniden başlamasını hızlandırmaya, mümkün olan en kısa sürede doğrudan uçuşları yeniden başlatmaya ve insanlar arası alışverişi kolaylaştırmaya isteklidir” dedi.

Çin’in ülkedeki Covid-19 salgını nedeniyle uluslararası sınırlarını kapattığı Mart 2020’den bu yana iki ülke arasındaki doğrudan uçuşlar askıya alındı.

Son aylarda Covid-19 ile ilgili kısıtlamaları kaldıran Pekin, son aylarda Bangladeş ve Pakistan gibi Güney Asya ülkeleri de dahil olmak üzere birçok ülkeyle doğrudan uçuşlara yeniden başladı.

Hindistan ve Çin arasındaki uçuşların devam eden askıya alınması, birçok kişi tarafından, Hindistan’ın 20 asker ve Çin’in acımasız bir savaşta en az dört asker kaybettiği Haziran 2020’deki Galwan Vadisi olayından bu yana iki ülke arasındaki ilişkilerdeki en kötü soğukluğun bir belirtisi olarak yorumlanıyor. Doğu Ladakh’taki Fiili Kontrol Hattı (LAC) boyunca tartışmalı bir bölüm üzerinde.

Hintli bakan, Yeni Delhi’nin devam eden anlaşmazlık konusundaki tutarlı duruşunu açıklarken Çinli mevkidaşı ile doğrudan konuştu.

Jaishankar Perşembe akşamı bir medya brifinginde, “Birbirimizle yaklaşık 45 dakika konuşarak geçirdik ve anlaşılır bir şekilde, konuşmamızın büyük bir kısmı, birçoğunuzun benim anormal olarak tanımladığımı duyduğu ilişkimizin mevcut durumu hakkındaydı.”

“Ve [that was] o toplantıda kullandığım sıfatlar arasında. Bu ilişkide bakılması gereken, aramızda çok açık ve samimi bir şekilde tartışılması gereken gerçek sorunlar var. Jaishankar, bugün yapmaya çalıştığımız şey buydu” dedi.

Ayrıca Oku:“Kullandığım sıfatlar arasında…”: Jaishankar, Çinli Qin ile 45 dakikalık görüşme hakkında

Yeni Delhi, sınır soğukluğunun Mayıs 2020’de başlamasından bu yana Pekin’in kışkırtıcı bir şekilde hareket ettiği iddialarını sürekli olarak reddetti ve Doğu Ladakh’ta LAC’ı geçerek gerilimi tetikleyenin Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) olduğunu söyledi.

Çin okuması Jaishankar’ın “İki ülke arasındaki mevcut sınır durumu kademeli olarak istikrar kazanıyor ve her iki taraf da sınır bölgesinde barış ve sükuneti korumak için birlikte çalışmalı” sözlerini aktardı.

Hindistan ve Çin sınır birlikleri, Ladakh’tan binlerce kilometre uzakta, Ladakh’tan binlerce kilometre uzakta, LAC’nin doğu tarafındaki Arunaçal Pradeş’in Tawang bölgesinde geçen yıl 9 Aralık’ta çatıştı; Yeni Delhi ve Pekin arasında.

Ön cephe askerleri 2020’de anlaşmazlığın merkezinde yer alan sürtüşme noktalarının çoğundan ayrılmış olsa da, binlerce asker LAC’nin her iki tarafında konuşlandırılmış durumda.

Hindistan’ın bu yıl G20 zirvesine ev sahipliği yapmasıyla ilgili olarak Qin, “Çin, G20 başkanlığını yerine getirmesinde Hindistan tarafını destekliyor ve istikrar sağlamak için gelişmekte olan ülkelerin ortak çıkarlarını ve uluslararası adalet ve adaleti korumak için iletişim ve işbirliğini güçlendirmeye istekli. ve dünyaya pozitif enerji.”

Qin, Çin ve Hindistan’ın gelişmekte olan ülkelerin haklarını ve çıkarlarını koruma, Güney-Güney işbirliğini teşvik etme ve iklim değişikliği gibi küresel zorlukları ele alma konusunda kapsamlı ortak çıkarları olduğunu da sözlerine ekledi.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir