Çin lideri Xi Jinping, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kendisine “Rusya’nın aklını başına toplaması” çağrısında bulunmasının ardından Perşembe günü Ukrayna konusunda barış görüşmeleri çağrısında bulundu, ancak Xi, Pekin’in bir anlaşma için baskı yapmak üzere Vladimir Putin’in diplomatik ortağı olarak gücünü kullanacağına dair herhangi bir işaret vermedi.

Xi işaret vermedi Geçen yılki işgalden önce Moskova ile “sınırsız bir dostluğu” olduğunu ilan eden Çin, Şubat ayında barış görüşmeleri çağrısında bulunmasından bu yana tutumunu değiştirmişti.
Ayrıca okuyun: AB Başkanı: Çin’in Ukrayna’da barışa katkıda bulunmak gibi ahlaki bir görevi var
Xi, “Barış görüşmeleri mümkün olan en kısa sürede yeniden başlamalı” dedi. Diğer hükümetleri “krizi kötüleştirebilecek ve hatta kontrolden çıkarabilecek” herhangi bir şey yapmaktan kaçınmaya çağırdı.
Moskova’yı ABD’nin küresel meselelere hakimiyetine karşı bir ortak olarak gören Pekin, çatışmada tarafsız görünmeye çalıştı, ancak Putin’e diplomatik destek verdi ve Şubat 2022 saldırısı için Rusya’nın gerekçelerini tekrarladı. Xi, geçen ay Moskova’yı ziyaret ettiğinde Putin’den coşkulu bir karşılama aldı ve izole edilmiş Rusya başkanına siyasi bir destek verdi.
Çinli lider, Moskova’nın ABD-Avrupa askeri ittifakı olan NATO’nun doğuya doğru genişlemesi nedeniyle Ukrayna’ya saldırdığı iddiasına atıfta bulunarak “tüm tarafların meşru güvenlik kaygılarının” dikkate alınması gerektiğini söyledi.
Daha önceki görüşmelerde Macron, Xi’ye “Rusya’nın aklını başına toplaması ve herkesi müzakere masasına geri getirmesi” çağrısında bulunmuştu.
Macron, Çin’in bir ülkenin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler Tüzüğü’ne verdiği desteğe işaret etti. Putin’in Beyaz Rusya’da nükleer silah konuşlandırma planlarını açıklamasının uluslararası anlaşmaları ve Xi hükümetine yönelik taahhütleri ihlal ettiğini söyledi.
Fransa cumhurbaşkanı, “Kalıcı bir barış bulmamız gerekiyor. Bunun Çin için de önemli bir konu olduğuna inanıyorum.”
Macron’a Avrupa birliğini göstermek için Pekin’e giden Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen eşlik etti.
Von der Leyen, Xi’yi Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy’yi araması için cesaretlendirdiğini ve Çin liderinin “koşullar ve zaman uygun olduğunda konuşmaya istekli olduğunu yinelediğini” söyledi.
Von der Leyen, “Bunun olumlu bir unsur olduğunu düşünüyorum” dedi.
Von der Leyen, Çin’i Rusya’ya askeri teçhizat göndermemesi konusunda uyardı ve Çarşamba günü NATO’nun 31 üye ülkesinin silah veya mühimmat sevkiyatının “ciddi sonuçları” olduğu yönündeki uyarısını yineledi.
Von der Leyen, “Saldırganı silahlandırmak uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Bu gerçekten de Avrupa Birliği ile Çin arasındaki ilişkiye önemli ölçüde zarar verir.”
Ayrıca okuyun: Çağrı üzerine, Joe Biden ve Fransız Macron Çin’in Ukrayna barışındaki rolü hakkında konuşuyor
Çin, Batı yaptırımları karşısında Kremlin’in gelirini artırmaya yardımcı olan Rus petrol ve gazının en büyük alıcısı. Bu, Çin’in etkisini artırıyor, ancak Xi, Putin’e baskı yaparak bu ortaklığı tehlikeye atmaya isteksiz görünüyor.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, “Çin, Ukrayna krizi konusunda her zaman tarafsız ve adil bir pozisyona bağlı kaldı” dedi. “Kriz için siyasi bir çözümün savunucusu ve barış görüşmelerinin destekçisi olduk.”
Yine Çarşamba günü, Fransız ve Çin hükümetleri, Çinli bir kiralama şirketi tarafından 160 Airbus uçağının satın alınması ve şirketlerinin nükleer, güneş, rüzgar enerjisi ve biyoyakıt geliştirme alanlarında işbirliği yapması dahil olmak üzere anlaşmaları duyurdu.