Bir rapora göre Çin, son yirmi yılda temerrüde düşme riskiyle karşı karşıya olan 22 gelişmekte olan ülkeye yardım etti. Araştırmaya göre Pekin, altyapı gelişimi için Çin kredisi alan Sri Lanka, Pakistan ve Türkiye gibi Kuşak ve Yol Girişimi (BRI) ülkelerinin de dahil olduğu ülkelere 240 milyar dolar değerinde kurtarma kredisi dağıttı.

Devamını oku: Kuzey Kore askeri 653 mermi kaybeder. Kim Jong Un şehri tecrit altına aldı…
Çalışma, ABD merkezli araştırma laboratuvarı AidData, Dünya Bankası, Harvard Kennedy Okulu ve Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü tarafından yürütüldü. Çin’in kurtarma kredilerinin 2016 ile 2021 arasında hızlandığını ve Pekin’in o dönemde kredilerinin yüzde 80’ini verdiğini gösterdi.
Raporda, kurtarma paketlerinin ülkelerin kredilerini uzatmalarına ve borçlarını ödemeye devam etmelerine izin verdiği belirtildi. Açıklamada, “Çin, alıcı ülkelerin temerrüde düşmekten kaçınmasına ve en azından kısa vadede BRI borçlarını ödemeye devam etmesine yardımcı olan bir ‘Kuşak ve Yol Üzerindeki Kurtarma Paketleri’ sistemi geliştirdi” denildi.
Devamını oku: İşten çıkarılan H1B çalışanlarının 60 gün içinde ayrılması mı gerekiyor? ABD Göçmenlik Hizmetleri bunu söylüyor
“Çin kurtarma kredilerinin neredeyse tamamı, Çin bankalarına ödenmemiş önemli borçları olan düşük ve orta gelirli BRI ülkelerine gittiğinden, Pekin sınırlı sayıda potansiyel alıcıyı hedef aldı.”
Çin’in ülkelere verdiği kredinin diğer uluslararası borç verenlere kıyasla daha opak olduğu uyarısında bulunan raporda, dole çıkışlarının bir IMF kredisinde olağan yüzde 2’lik oranın aksine ortalama yüzde 5’lik bir faiz oranından geldiği belirtildi.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından on yıl önce açıklanan ve Pekin’in ticari ilişkileri derinleştirmeyi amaçladığını söylediği BRI’ye 150’den fazla ülke imza attı.