liderleri Yedi (G7) ülke grubu ABD’li bir yetkiliye göre, ABD’li yetkililer, Çin’in yurtdışındaki ilişkilerinde “ekonomik zorlama” kullanmasına ilişkin endişeleri önümüzdeki hafta yapacakları daha geniş ortak açıklamanın bir parçası olarak ele alacak.

Japonya’nın Hiroşima kentinde 19-21 Mayıs’ta liderler tarafından yayınlanacak olan genel tebliğin büyük olasılıkla bir parçası olan açıklamanın, yedi gelişmiş ekonominin ” herhangi bir ülkeden ekonomik zorlama”.
Ana G7 bildirisi, “ekonomik baskı ve özellikle Çin’den gördüğümüz diğer davranışları” içeren endişelerin bir listesini içeren “Çin’e özgü bir bölüm” içerecek şekilde ayarlandı. [People’s Republic of China],” dedi yetkili Cuma günü.
Yetkili, ayrı bir “ekonomik güvenlik açıklamasının, planlama ve koordinasyon da dahil olmak üzere sorumlu herhangi bir ülkenin zorlayıcı çabalarına karşı koymak için kullanılan araçlar hakkında daha fazla konuşacağını” söyledi. Her durumda, açıklamaların G7’nin önceki açıklamalarından daha ileri gitmesi beklenebilir.
ABD Başkanı Joe Biden, gergin ve rekabetçi ilişkinin kendi kendini yöneten Tayvan da dahil olmak üzere açık bir çatışmaya dönüşmesini engellemeye çalışarak Çin’i dış politikasının odak noktası haline getirdi.
Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Birleşik Krallık’ın da yer aldığı G7, ekonomik olarak dünyanın en büyük ihracatçısı ve yedi ülkenin şirketlerinin çoğu için önemli bir pazar olan Çin’e sıkı sıkıya bağlıdır.
Geçen ay Çin, G7 dışişleri bakanlarından benzer konulara değinen “kibir dolu, Çin’e karşı önyargılı” bir açıklama istedi ve bu yılki G7 ev sahibi Japonya’yı şikayet etti.
Biden’ın selefi Başkan Donald Trump döneminde, G7 açıklamaları genellikle Çin’i ilgilendiren sorunlardan yalnızca üstünkörü bir şekilde söz ediyordu. Biden yönetimi daha doğrudan ifadeler için bastırdı.
Tüm G7 liderleri tarafından her yıl yayınlanan ortak bildiri, güçlü ülkelerin bir dizi siyasi ve ekonomik konuda aynı fikirde olduklarının sinyalini vermeyi amaçlıyor.
G7 üyeleri, iklim gibi alanlarda Çin ile daha fazla işbirliği yapma olasılığını da sürdürecekler.
ABD’li yetkili, “ABD ve Çin ekonomisini ayrıştırmaktan yana değiliz, riski azaltmaktan yanayız, çeşitlendirmeden yanayız” dedi. “Bu ilke çok birleştirici.”
Liderlerin ortak açıklamalarının kesin dili üzerindeki müzakereler, zirve sırasında yayınlanmadan önce hala diplomasiye ve uyarlamaya tabidir.
Çin G7 ittifakını test ediyor
G7 toplantısı, tüm zengin demokrasilerin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’e yönelik ortak bir yaklaşım üzerinde ne kadar anlaşabileceklerinin bir testi olacak.
Çin şartları, G7 finans liderlerinin şu anda Japonya’nın Niigata kentinde yürüttükleri görüşmelerin önemli bir konusu oldu ve burada, düşük ve orta ölçekli şirketlerle ortaklık kurmak da dahil olmak üzere, ülkelerinin tedarik zincirlerinin Çin üretimine “aşırı bağımlılığını” azaltmaya odaklandılar. orta gelirli ülkeler
Kıdemli Josh Lipsky, “ABD, anlaşma açısından kağıt üzerinde sert bir şey yapmak istiyor ve diğer ülkeler ilgileniyor, ancak bu çeşitli enstrümanlar ve ekonomik devlet yönetimi araçlarıyla ilgili ayrıntıları kağıda dökmekle o kadar ilgilenmiyorlar” dedi. Atlantic Council’in GeoEconomics Center direktörü.
Özellikle, bazı G7 üyeleri, Çin’e giden yatırımlar üzerindeki kontrolleri imzalama konusunda şüpheci.
Politikalar, kısmen Çin’in teknolojik üstünlük elde etmek için kullanabileceği araçlara askeri erişimini engellemeye yardımcı olmak için hazırlanıyor ve Biden yönetimindeki pek çok kişi bunları, aynı amaca sahip bazı yarı iletkenlere erişimi kısıtlayan ihracat kontrollerini tamamlayıcı olarak görüyor.
ABD’li yetkili, “Elbette, G7’nin her üyesi bir dereceye kadar Çin konusunda kendi yolunu çizecek, ancak yine de G7’yi Çin’e karşı ortak bir yaklaşımda birleştiren bir dizi ilke var” dedi.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Perşembe günü Japonya’daki G7 finans toplantısı için seyahat ederken, Çin’in Avustralya ve Litvanya ile açıkça ekonomik baskı kullandığını söyledi.
Toplantıda asılı kalan, ABD borç tavanı açmazını çözmede ilerleme eksikliğiydi. Biden’ın Demokratları ve Cumhuriyetçileri feci bir temerrüde düşmekten kaçınmak için uzlaşma ararken, Biden ile üst düzey milletvekilleri arasında Cuma günü yapılması planlanan toplantı önümüzdeki hafta başına ertelendi.
Yine de ABD’li yetkililer, başkanın planlandığı gibi iki günlük zirveye katılmasını ve ardından Washington’un Çin’in hakim olduğu Asya-Pasifik bölgesine yaklaşımını desteklemeyi amaçlayan Papua Yeni Gine ve Avustralya’ya gitmesini bekliyorlar.