Reuters | | Gönderen Sreelakshmi B
Tayvan, adanın katılımına verilen desteğin arttığı iddiasına rağmen, Pazartesi günü Dünya Sağlık Örgütü’nün yıllık toplantısına davet alma çabalarında başarısız oldu.
Cenevre’deki yıllık asamble, Tayvan’ı 21-30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek etkinliğe davet etmemeye karar verdi. Çin ve Pakistan, üyeleri Tayvan’ın katılımını reddetmeye çağırırken, eSwatini ve Marshall Adaları lehte konuştu.
Çin, kendi kendini yöneten Tayvan üzerinde egemenlik iddiasında bulunuyor ve adanın ayrı bir ülke değil, Pekin tarafından yönetilen “tek Çin”in bir parçası olduğunu söylüyor. Çin’in Tayvan’ın bir ülke olmadığı konusundaki ısrarı, adanın birçok uluslararası kuruluştan dışlanması anlamına geliyor.
Çin, DSÖ’nün kararını memnuniyetle karşıladı.
Çin dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, “Bu, tek Çin ilkesinin halkın özlemi ve uluslararası toplumda zamanın trendi olduğunu ve hiçbir şekilde sorgulanamayacağını tam olarak gösteriyor” dedi.
Bakanlık, konferansın açılışından önce 100’e yakın ülkenin tek Çin ilkesine bağlılığını ve Tayvan’ın Dünya Sağlık Asamblesi’ne katılmasına karşı olduklarını DSÖ’ye özel mektuplar ve açıklamalarla dile getirdiğini söyledi.
Bakanlık, “Çin ayrıca bazı ülkeleri kafası karışmış gibi davranmamaya, sağlık sorununu siyasallaştırmayı bırakmaya, Tayvan meselesi bahanesiyle Çin’in içişlerine karışmayı bırakmaya ve ‘Çin’i kontrol etmek için Tayvan’ı’ kullanma şeklindeki hatalı uygulamaya son vermeye çağırıyor.” söz konusu.
Tayvan hükümetinden DSÖ’nün kararına hemen bir yanıt gelmedi.
Tayvan’ın bazı teknik DSÖ toplantılarına katılmasına izin verildi, ancak DSÖ’den çıkarılmasının COVID-19 salgınıyla mücadele çabalarını engellediğini söyledi.
Ada, Çin’in egemenlik iddialarını reddediyor ve yalnızca Tayvan halkının kendi geleceğine karar verebileceğini söylüyor.