DSÖ ülkeleri bir sonraki salgın için reformlara ‘hazırlıklı’ olmaya çağırıyor | Dünya Haberleri

Reuters | | kaydeden Lingamgunta Nirmitha Rao

Dünya Sağlık Örgütü başkanı Pazartesi günü ülkeleri bir sonraki salgına hazırlanmak için gerekli reformları yapmaya çağırdı ve BM ajansının yıllık toplantısında büyük bir bütçe zammını kabul etme “tarihi” kararlarını selamladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesu.(Reuters / Dosya)
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesu.(Reuters / Dosya)

COVID-19 pandemisi için küresel acil durum statüsünün sona ermesinden haftalar sonra mecliste konuşan Tedros Adhanom Ghebreyesus, bir sonraki pandemiyi önleme müzakerelerini ilerletme zamanının geldiğini söyledi.

DSÖ genel direktörü, teşkilatın üye ülkelerine hitaben yaptığı büyük bir konuşmada, “Bu kutuyu yoldan aşağı atamayız,” dedi ve bir sonraki salgının “kapıyı çalacağı” konusunda uyarıda bulundu.

“Yapılması gereken değişiklikleri biz yapmazsak kim yapacak? Ve şimdi yapmazsak, ne zaman?” dedi.

DSÖ’nün 75. yıldönümüne denk gelen Cenevre’deki 10 günlük yıllık Dünya Sağlık Asamblesi, gelecekteki salgınlar, çocuk felcinin ortadan kaldırılması ve Rusya’nın işgalinin tetiklediği Ukrayna’nın sağlık acil durumunu hafifletmek için adımları desteklemek dahil olmak üzere küresel sağlık sorunlarını ele alacak.

DSÖ’nün 194 üye ülkesi şimdi, gelecek yılki mecliste kabul edilmek üzere bir salgın anlaşması taslağı hazırlıyor.

Tedros, “Bu neslin (pandemi anlaşmasına) bağlılığı önemlidir, çünkü küçük bir virüsün ne kadar korkunç olabileceğini deneyimleyen bu nesildir.”

Aynı toplantıda ülkeler, 2024-25 için 6,83 milyar dolarlık bir bütçeyi onayladılar; bu karar, çok küçük görülen ve bağışçıların kaprislerine fazlasıyla bağlı görülen bir DSÖ finansman modelini sabitlemeye yönelik ulusal taahhütleri test etti.

Bütçe, yönetim ve finans politikaları da dahil olmak üzere reform taahhüdü karşılığında geçen yıl varılan bir ön anlaşma uyarınca üye devletlerin zorunlu ücretlerinde %20’lik bir artışı içeriyor.

ABD Uluslararası Organizasyon İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Michele J. Sison, gelecekteki artışların “sürekli reform ilerlemesine bağlı” olacağını söyledi. Orta ve Güney Amerika ülkeleri de DSÖ’ye bölgelerinin kronik yetersiz finansmanı olarak tanımladıkları durumu ele alması çağrısında bulundu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir