Dünya ile çarpışma rotasında iki güneş fırtınası; 2 saat içinde vuracak, diyor uzman

Bilim adamları, iki büyük güneş fırtınasının, yüklü parçacıkların gezegenimizin manyetik alanını etkileyebileceği Cuma günü saat 17:30 civarında Dünya’yı etkileyeceğini tahmin ettiler. Bildirildiğine göre bu, dünyanın dört bir yanından görülebilecek güzel auroraları ateşleyebilir. Bununla birlikte, aşırı durumlarda ve daha yüksek enlemlerde iyonize parçacıkların, uyduları etkileyerek küresel konumlandırma sistemini etkilemenin yanı sıra Dünya yüzeyindeki güç ve iletişim altyapısını bozabileceğinden de korkulmaktadır.

Güneş sürekli olarak güneş malzemesini uzaya yayar - hem sabit bir akışta hem de bazen, güneş fırtınaları adı verilen güneş patlamalarından kaynaklanan daha enerjik patlamalar.  (Nasa)
Güneş sürekli olarak güneş malzemesini uzaya yayar – hem sabit bir akışta hem de bazen, güneş fırtınaları adı verilen güneş patlamalarından kaynaklanan daha enerjik patlamalar. (Nasa)

“Güneşimiz 4 Temmuz’u (ABD Bağımsızlık Günü) kendi özel havai fişekleriyle kutluyor! Yolda iki kısmen Dünya’ya yönelik güneş fırtınası (aka CME’ler) var. İkinci fırtına birinciyi yakalayacak ve bize 1,2 yumruk atacak. Uzay Hava Durumu fizikçisi Tamitha Skov Çarşamba günü tweet attı.

Bununla birlikte fizikçi, SOHO’nun Büyük Açı ve Spektrometrik Korograf Deneyi (LASCO) tarafından kaydedilen, Güneş’in koronasından büyük plazma ve manyetik alan atılımları olan Koronal Kütle Fırlatmalarının (CME’ler) görüntülerini de paylaştı.

Fizikçi ayrıca, NASA’nın tahmininin 7 Temmuz UTC (17:30 pm IST saati) öğleden önce bir etki gösterdiğini ekliyor. İlk fırtına daha yavaş ve çoğunlukla kuzeydoğuya gidecek. İkincisi daha hızlıdır ve daha çok doğrudan bir vuruştur.

“Hızlı güneş rüzgarı takip eder. Aurora ile orta enlemler arasında G1 seviyesi mümkün” diye tweet attı.

Güneş fırtınası nedir?

Nasa’ya göre Güneş sürekli olarak güneş malzemesini uzaya yayar – hem sabit bir akışta hem de bazen güneş fırtınaları adı verilen güneş patlamalarından kaynaklanan daha enerjik patlamalar. Bu süre zarfında, Koronal kütle püskürmeleri olarak bilinen yüklü parçacıklardan oluşan bir koleksiyon, birkaç saat boyunca Güneş’ten fırlatılan yoğun manyetik alan çizgileriyle örülmüş devasa baloncuklar halinde salınır.

Güneş fırtınalarının etkisi nedir?

Bu güneş malzemesi Dünya’nın manyetik ortamına çarptığında, bazen jeomanyetik fırtınalar yaratır. Bu fırtınalar aşırı durumlarda dünya teknolojisini bozabilir. Ancak, bu tür uyarılar bu fırtınalar için özel olarak yayınlanmamıştır.

Dünya’nın yaşamını bozan güneş fırtınası vakaları

Nasa’ya göre, 1989’daki yıkıcı bir güneş fırtınası, Quebec’te 12 saat boyunca elektrik kesintilerine neden oldu.

Kaydedilen en yoğun güneş fırtınası olan 1859’daki Carrington Olayı, telgraf istasyonlarında yangınlara yol açtı ve mesajların gönderilmesini engelledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir