Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün toplumsal cinsiyet ayrımından arınmış daha iyi bir toplum yaratmak için toplumsal cinsiyet eşitliği mesajını yaydığı gözlemleniyor. Gün kadınları kutluyor ve kadınların eşit hakları, kadına yönelik şiddet ve istismar ve üreme hakları gibi konuları ele alıyor.
Ayrıca Oku | 2023 Dünya Kadınlar Günü: WhatsApp kullanırken sizin için 7 güvenlik ipucu
Tarih
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) göre Dünya Kadınlar Günü, yirminci yüzyılda Kuzey Amerika ve Avrupa’daki işçi hareketlerinin faaliyetlerinden doğdu.
İlk Ulusal Kadınlar Günü, 28 Şubat 1909’da New York’ta kadınların zorlu çalışma koşullarını protesto ettiği 1908 hazır giyim işçileri grevinin anısına Amerika Birleşik Devletleri’nde kutlandı.
Ayrıca Oku | 2023 Dünya Kadınlar Günü: Kadınlar için sessiz katil olan ilk 5 hastalık
[1945tarihliBirleşmişMilletlerŞartıkadınveerkekeşitliğiilkesinionaylayanilkuluslararasıanlaşmaolduDahasonra8Mart1975’teDünyaKadınlarYılısırasındaBMilkresmiDünyaKadınlarGünü’nükutladı
1977’de BM Genel Kurulu tarafından bir kararın kabul edilmesinin ardından, Dünya Kadınlar Günü, üye devletlerin 8 Mart’ı kadın hakları ve dünya barışı için resmi BM tatili olarak ilan etmeye davet edilmesiyle ana akım küresel bir tatil haline geldi.
Tema
Bu yıl Birleşmiş Milletler, toplumsal cinsiyet konularını gün ışığına çıkarmada teknolojinin önemini vurgulamak için temayı “DigitALL: Toplumsal cinsiyet eşitliği için yenilik ve teknoloji” olarak ilan etti.
Dijital teknolojide kadınlar hakkında bazı gerçekler
-Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) raporuna göre, 2022 itibariyle, erkeklerin %69’una kıyasla kadınların yalnızca %63’ü internet kullanıyor.
– Bir Dünya Ekonomik Forumu (WEF) raporu, 2050 yılına kadar işlerin %75’inin STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanlarıyla ilgili olacağını söyledi. Yine de bugün yapay zeka pozisyonlarının sadece %22’sini kadınlar elinde tutuyor.
-2022’deki Gender Snapshot raporuna göre, 51 ülkede yapılan bir araştırma, kadınların %38’inin kişisel olarak çevrimiçi şiddete maruz kaldığını ortaya çıkardı.
UNESCO’nun bu yılki mesajı
UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, bu yılki Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, kadınların ve kız çocuklarının teknolojik dönüşümün sunduğu fırsatlardan yararlanması ve eşit koşullarda yaşaması gerektiğini belirtti. Bu yılki Günün “cinsiyet eşitliği için yenilik ve teknolojiye” odaklanacağını belirterek, kadınların ileri BİT becerilerine sahip olma ihtimalinin dört kat daha az olduğunu, teknoloji iş gücünün %20’sinden azını oluşturduğunu ve yapay zekanın yalnızca %12’sini yürüttüğünü belirtti. araştırma.