Dünya Parkinson Günü, Parkinson’u tıbbi bir durum olarak tanımlayan ve 1817’de ‘Salking Palsi Üzerine Bir Deneme’ adlı bir makale yayınlayan Dr.

Parkinson, nörolojik sistemi etkileyen nörodejeneratif bir hastalıktır. Hastalık ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkmakla birlikte 50 yaş altı gençleri de etkileyebilmektedir. Parkinson Vakfı’nın son verilerine göre, dünya çapında 10 milyondan fazla insan Parkinson hastalığından muzdariptir.
Noida Fortis Hastanesi Nöroloji Direktörü Dr. Bir kişi banyo yapmak, kıyafet giymek, yemek yemek için daha fazla zaman harcar, yürüyüş yavaşlar, kişi yürürken ayaklarını sürükleme eğilimindedir ve ayrıca dengesizlik geliştirebilir. Ayrıca sözlü ve sözlü olmayan duygusal ipuçlarını kabul etmekte zorlanırken insanları duygusal olarak da etkiler.
Parkinson hastalığı ve etkileri konusunda insanları bilinçlendirmek, eğitmek ve bu hastalıktan muzdarip hastalara yardım ve destek olmak için kutlanan gün. Parkinson hastalarının desteklenmesi ve kabul edilmesinin çektikleri acıyı azaltmaya yardımcı olmasını sağlar.
Burayı oku: 2023 Dünya Parkinson Günü: Gençlerde beyin bozukluğu belirtileri ve semptomları
Dünya Parkinson Günü geçmişi:
Dünya Parkinson Günü, 1817’de Parkinson’u tıbbi bir durum olarak tanıyan ilk yazı olan ‘Salking Palsi Üzerine Bir Deneme’ yazan Dr. James Parkinson’un doğum yıldönümünü anmak için 11 Nisan’da kutlanıyor.
1997 yılında, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Parkinson Hastalığı Derneği (EPDA), hastalara ve sağlık çalışanlarına hastalık hakkında farkındalık yaratmak için birlikte çalışmanın bir yolunu sağlamak amacıyla Dünya Parkinson Günü’nü kutlayacağını duyurdu.
2005 yılında 9. Dünya Parkinson Hastalığı Günü Konferansında, hastalığın resmi amblemi olarak kırmızı bir lale seçildi.
Dünya Parkinson Günü önemi:
Parkinson, dünyadaki en yaygın nörolojik bozukluklardan biridir, ancak farkındalığın ve bilimsel literatürün eksikliğinden dolayı Hindistan’da hastalığın prevalansı hala belirlenememiştir.
Bu gün, insanlar arasında Parkinson hakkında farkındalık yaratmayı ve hastalıktan muzdarip hastalara yardım etmek için toplum hizmetini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Parkinson gerçekleri:
Parkinson hastalığı tedavi edilebilir ancak tedavisi yoktur, ancak çeşitli tedaviler mevcuttur. Durumun karmaşıklığından dolayı, her kişi semptomların gelişimindeki farklılıkla birlikte hastalıktan farklı şekilde muzdariptir. Parkinson hastalığı ölümcül değildir, ancak yaşam beklentisi, bir hastanın hasta olduğu Parkinson türüne bağlıdır.