Intel’in kurucu ortağı ve yarı iletkenlerdeki icat oranını belirleyen Moore yasasının arkasındaki adam olan Gordon Moore, Cuma günü 94 yaşında Hawaii’deki evinde öldü. Intel ve Gordon ve Betty Moore Vakfı, onun ölümünü doğruladı.

California çip üreticisi behemoth’un CEO’su Pat Gelsinger, “Gordon Moore, teknoloji endüstrisini içgörüsü ve vizyonuyla tanımladı” dedi.
Apple’ın patronu Tim Cook, “Dünya, Silikon Vadisi’nin kurucu babalarından biri ve teknolojik devrimin önünü açmaya yardımcı olan gerçek bir vizyoner olan Gordon Moore’da bir devi kaybetti” dedi. “Takip eden hepimiz ona şükran borçluyuz.”
Google CEO’su Sundar Pichai, “Vizyonu, çoğumuza teknolojiyi takip etmemiz için ilham verdi, benim için de ilham kaynağı oldu” dedi.
AYRICA OKUYUN: Mikroişlemci 50 yaşında. Ama onu bu kadar özel yapan ne?
Moore yasası nedir?
1965’te Electronics dergisinin bir sayısında yayınlanan Moore yasasının en eski versiyonu, “Asgari bileşen maliyetlerinin karmaşıklığı yılda kabaca iki kat arttı. Elbette kısa vadede bu oranın artması beklenemezse de devam etmesi beklenebilir. Uzun vadede, artış oranı biraz daha belirsiz, ancak en az 10 yıl boyunca neredeyse sabit kalmayacağına inanmak için hiçbir neden yok.”
Onu parçalara ayırıp temel kelimelerle kavramaya çalışırsak, mikroçip üzerindeki transistör sayısının iki yılda bir ikiye katlandığını ve transistör başına maliyetin düştüğünü tahmin ediyordu.
Moore yasasının önemi nedir?
Moore’un derin ifşası, teknik olarak bir yasa olmasa da, üreticiler arasında öngörülen üstel artışa ayak uydurmak için rekabet gücünü ve aciliyet duygusunu körükledi. Bu, bilgisayar işleme hızı ve bellek depolamada sürekli bir ilerleme akışına yol açarak internet, e-ticaret, sosyal medya ve mobil cihazlar gibi yeni araştırma alanları ve şirketler doğurdu.
Apple’ın kurucu ortağı Steve Jobs, Moore yasasını harika bir şey olarak övmüştü. “Son 30 veya 40 yıldır teknoloji endüstrisini gerçekten yönlendirdi. Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates, sektörü inanılmaz ilerlemelere iten son derece güçlü bir güç olduğunu belirtti.
Moore yasasının sınırlamaları
Moore Yasası, bir çip üzerindeki transistörlerin sayısının üstel bir hızla artmasıyla onlarca yıldır testten geçti. Yine de, minyatürleştirmenin fiziksel sınırlamalarına yaklaşıldığında, bazı bilim adamları Moore yasasının sınırına ulaşacağına inanıyor.
Ancak Intel CEO’su, “Intel’de Moore Yasasından ilham almaya devam ediyoruz ve periyodik tablo tükenene kadar onu sürdürmeyi planlıyoruz” dedi.