Eski Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, beş BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ülkesi tarafından kurulan çok taraflı bir finans kurumu olan Yeni Kalkınma Bankası’nın (NDB) başkanlığına Marcus Troyjo’nun yerine “oybirliğiyle” seçildi. kim aynı zamanda brezilya’dan.

Rousseff’in Şangay merkezli NDB başkanı olarak atanması Cuma günü, mevcut Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın ülkesinin en büyük ihracat pazarıyla bağları yeniden kurmak için beş günlük bir ziyaret için Çin’e gelmesinden iki gün önce açıklandı.
NDB genellikle BRICS bankası olarak anılır.
İlk yabancı lider Brasilia’dan Reuters haberine göre, Rousseff, 28 Mart’ta Pekin’de Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşecek olan ve siyasi danışmanı olarak kabul edilen Başkan Lula ile birlikte gelen üst düzey resmi grubun bir parçası olacak. Mart ayının başlarında cumhurbaşkanı olarak emsal teşkil edecek üçüncü dönemi garantilediğinden beri Çinli liderle görüşmek üzere.
Yeni NDB başkanının atanması banka tarafından Cuma günü açıklandı.
“24 Mart 2023 tarihinde, Yeni Kalkınma Bankası (NDB) Guvernörler Kurulu oybirliğiyle, Yeni Kalkınma Bankası Ana Sözleşmesine tam olarak uygun olarak, derhal geçerli olmak üzere Sayın Dilma Vana Rousseff’i Banka Başkanı olarak seçti. ve Başkan seçimi prosedürleri, ”dedi NDB Cuma günü yaptığı açıklamada.
NDB bu ayın başlarında yaptığı basın açıklamasında şunları söylemişti: “NDB Başkanı Marcos Troyjo 24 Mart 2023’e kadar görevi bırakacak. 6 Temmuz 2025’te. Seçimin ardından yeni Cumhurbaşkanı göreve başlıyor” dedi.
Yeni NDB başkanı masaya hem siyasi hem de diplomatik deneyim getiriyor.
2016’da Brezilya’nın lideri olarak ikinci döneminde mali yasaları çiğnediği iddiasıyla – sürekli olarak reddettiği bir suçlama – suçlandı.
NDB’den yapılan açıklamada, “Brezilya Devlet Başkanı olarak Dilma Rousseff, gündemini ülkenin ekonomik istikrarını sağlamaya ve istihdam yaratmaya odakladı.” Lula da Silva’nın (önceki) şartları genişletildi ve uluslararası kabul gördü.”
Açıklamada, “Ülke tarihindeki en kapsamlı yoksulluğu azaltma süreçlerinden birinin sonucu olarak Brezilya, BM’nin Açlık Haritasından çıkarıldı.”
Ekonomist olarak eğitilen Roussef, NDB’nin kurulmasına yol açan müzakerelere katılan Brezilya ekibinin kilit bir üyesiydi.
NDB’nin ilk Guvernörler Kurulu toplantısı, 7 Temmuz 2015 tarihinde Rusya’nın Moskova kentinde gerçekleştirilmiş ve burada resmen tüzel kişilik olarak kurulmuştur. Hintli KV Kamath, bankanın ilk başkanı seçildi.
Bankanın amaç beyanında, NDB’nin BRICS ve diğer gelişmekte olan piyasa ekonomileri ile gelişmekte olan ülkelerdeki altyapı ve sürdürülebilir kalkınma projeleri için kaynakları seferber etmek amacıyla kurulduğu belirtiliyor.
2021’de NDB, üyelik genişletme sürecini başlattı ve Bangladeş, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Uruguay’ı yeni üye ülkeleri olarak kabul etti.
NDB şimdiye kadar Hindistan’da 20’den fazla proje için 7,2 milyar doları onayladı.