Sanal Teleskop Projesi’nden astronom Gianluca Masi’ye göre, ev büyüklüğünde bir asteroit Cuma sabahı ortalama ay mesafesinin yaklaşık %62’si içinde Dünya’yı güvenli bir şekilde geçti.

Asteroid Terrestrial- Impact Last Alert System (ATLAS) tarafından 13 Mart’ta keşfedilen Dünya’ya yakın asteroit 2023 EY, Dünya yüzeyinin 2.39.800 kilometre yakınına geldi. (AYRICA OKUYUN: Çarpıcı video: İngiliz kanalının üzerinde gece gökyüzünü aydınlatan asteroit)
ATLAS, gökbilimcilere asteroitler gibi Dünya’ya yakın nesnelerin daha doğru sınıflandırılması ve tanımlanması konusunda yardımcı olan, her 24 saatte bir tüm gökyüzünü tarayabilen ilk teleskoptur.
Nasa’nın Asteroid Watch panosu, Dünya’ya oldukça yakın olacak olan asteroit ve kuyruklu yıldız yaklaşımlarını gösteriyor.
Hangi asteroit tehlikelidir?
Dünya ile ay arasındaki ortalama mesafe yaklaşık 3.85.000 km’dir ve Nasa, Dünya’ya aya 19,5 kat mesafe içinde yaklaşan asteroitleri takip eder. ABD uzay ajansına göre, Dünya’ya bu mesafe içinde yaklaşabilen yaklaşık 150 metreden daha büyük bir nesne, potansiyel olarak tehlikeli bir nesne olarak adlandırılır.
Asteroitler sık sık Dünya’ya tehlikeli bir şekilde yaklaşsa da, dinozorlar da dahil olmak üzere birçok türün yok olmasına yol açtığı düşünülen gezegenimizle feci bir çarpışmanın üzerinden 65 milyon yıldan fazla zaman geçti.
Nasa’nın asteroide karşı kalkan olarak DART görevi!
Ancak NASA, Dünya üzerinde herhangi bir asteroit çarpışması olayına karşı dünyanın ilk gezegen savunma testini (DART) gerçekleştirdi. Yine de Nasa, böyle bir asteroidin önümüzdeki 100 yıl içinde Dünya’ya önemli bir çarpma şansı olmadığı için planın tamamen ihtiyati olduğunu kabul ediyor.