Fransa lideri Çin’i Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini desteklemekten caydırmaya çalışırken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile Perşembe günü Pekin’de bir araya geldi.
Macron, başkentte yaptığı bir konuşmada Pekin’in çatışmada barışa giden bir yol bulunmasında “önemli bir rol” oynayabileceğini söylemiş ve Çin’in “çözüm taahhüdünde bulunma istekliliğini” memnuniyetle karşılamıştı.
Ayrıca Oku | Çağrı üzerine, Joe Biden ve Fransız Macron Çin’in Ukrayna barışındaki rolü hakkında konuşuyor
Üç günlük bir devlet ziyareti için Çarşamba günü gelen Fransa Cumhurbaşkanı, başkentteki gücün kalbi olan Büyük Halk Salonu’nun dışında Xi ile el sıkıştı.
Bir AFP muhabiri, Xi’nin misafirini ülkelerin milli marşları çalarken Çin ve Fransız bayraklarının sıralandığı devasa bir kırmızı halıda karşıladığını söyledi.
Ukrayna’da barışın sağlanmasına yardımcı olması için Batı’nın Çin üzerindeki baskısı artıyor.
Ayrıca Oku | Zelenskiy, Xi Jinping ile görüşmeye ‘hazır’, Çin liderini Ukrayna’yı ziyaret etmeye davet etti
Pekin resmi olarak tarafsız olsa da Xi, Rus işgalini hiçbir zaman kınamadı.
Geçenlerde Batı karşıtı bir cephe olarak çerçevelenen Putin’le ittifakını yeniden teyit etmek için Moskova’ya giden Xi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile telefonda bile konuşmadı.
Ziyaretinde Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen’in eşlik ettiği Macron, Ukrayna konusunda “Avrupa’yı birleştiren bir ses” olmak istediğini ve onunla Çin’e gelmenin “bu yaklaşımın tutarlılığının altını çizmeye” hizmet ettiğini söyledi.
Perşembe sabahı Çin Başbakanı Li Qiang ile Büyük Halk Salonu’nda yaptığı görüşmede Macron, “bu sıkıntılı zamanlarda” Çin ile Fransa arasındaki diyaloğun önemini vurguladı.
“Ortak bir analizi paylaşma ve ortak bir yol oluşturma yeteneği esastır” dedi.
Macron’un Xi ile görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulunacak ikilinin ardından von der Leyen ile üçlü görüşme ve son olarak devlet yemeği verilecek.
– Tayvan gerilimi –
Ziyaret, adanın Başkanı Tsai Ing-wen’in California’da ABD Meclis Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesiyle, Çin’in Tayvan üzerindeki artan baskısı karşısında gerçekleşti.
Macron Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, Çinli meslektaşlarının toplantıya “aşırı tepki verme arzusu” olduğunu düşünmediğini söyledi.
Tsai müzakereleri memnuniyetle karşılayarak, bunların özerk adanın uluslararası sahnede “tecrit edilmediğini” gösterdiğini söyledi.
Pekin, yalnızca “tek Çin” olduğunda ısrar ederek, Taipei ile dünyanın geri kalanı arasındaki herhangi bir resmi temasa karşı çıkıyor.
Çin, her iki tarafı da toplantının yapılmaması konusunda defalarca uyardı ve görüşmelerin başlamasından saatler önce Tayvan yakınlarındaki sulardan bir uçak gemisi konuşlandırdı.
Tayvan Milli Savunma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, adayı anakara Çin’den ayıran sularda üç savaş gemisi daha tespit edildiğini söyledi.