Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), Hindistan’ın insanlı uzay uçuşu yeteneklerini göstermeyi amaçlayan iddialı Gaganyaan misyonu için insansız test uçuşları gerçekleştirmeye hazırlanıyor. ISRO ayrıca görev sırasında astronotları barındıracak mürettebat modülünün görüntülerini de paylaştı.

Uzay ajansı bir X gönderisinde, “ISRO, Gaganyaan misyonu için insansız uçuş testlerine başlayacak. Mürettebat Kaçış Sisteminin performansını gösteren Uçuş Test Aracı Durdurma Misyonu-1 (TV-D1) için hazırlıklar sürüyor” dedi. mürettebat modülü görüntüleri ile birlikte.
Gaganyaan görevi nedir?
Gaganyaan misyonunun temel amacı, üç kişilik bir mürettebatı üç günlük bir görev için Dünya yüzeyinin 400 kilometre yukarısındaki bir yörüngeye fırlatmak ve onları Hint Denizi sularına inerek güvenli bir şekilde Dünya’ya geri getirmektir. Bu misyonun gelecek yıl gerçekleşmesi planlanıyor.
Mürettebat modülü nedir?
Mürettebat Modülü (CM), Gaganyaan görevi sırasında astronotların güvenliğini ve konforunu sağlamada kritik bir rol oynuyor. ISRO, görevin CM’sinin çeşitli gelişim aşamalarında ilerlediğini bildirdi.
Test Aracı Durdurma Görevi-1 (TV-D1) için CM’nin basınçsız bir versiyonu entegrasyon ve testleri tamamlayarak fırlatma kompleksine taşınmaya hazır hale geldi. Bu basınçsız CM versiyonu, gerçek Gaganyaan CM’nin boyutunu ve kütlesini yansıtır ve yavaşlama ve toparlanma için gerekli tüm sistemleri içerir.
Bengal Körfezi’ne indikten sonra Mürettebat Modülü, özel bir gemi ve Hindistan Donanması’ndan bir dalgıç ekibi kullanılarak alınacak.
İlk Test Aracının (TV-D1) geliştirilmesinde son aşamadayız. Bu tek aşamalı sıvı roket, özellikle iptal görevi için tasarlanmıştır. Gemideki faydalı yükler arasında hızlı hareket eden katı motorlara sahip Mürettebat Modülü (CM) ve Mürettebat Kaçış Sistemlerinin (CES) yanı sıra CM kaplama (CMF) ve Arayüz Adaptörleri bulunur.
Bu önemli test uçuşunun başarısı, daha sonraki kalifikasyon testlerinin ve insansız görevlerin önünü açacak ve sonuçta Hintli astronotlarla ilk Gaganyaan misyonuna yol açacak.
Bu tarihi görev için ISRO, Hindistan Hava Kuvvetleri’nden personel seçti ve bu personelin eğitimleri şu anda Bengaluru’daki Astronot Eğitim Tesisinde devam ediyor.
Uzay ajansı, eğitimin sınıf eğitimi, fiziksel uygunluk eğitimi, simülatör eğitimi ve uçuş kıyafeti eğitimi dahil olmak üzere çok çeşitli disiplinleri kapsadığını söyledi.
