Yirminci yüzyılın başlarında, fizikçi Albert Einstein, yıldızlar veya gezegenler gibi cisimler birbirlerinin etrafında döndüklerinde, bir gölete bir taş atıldığında oluşan dalgalanmalara benzer şekilde yerçekimi dalgalarının üretildiğini öne sürdü. Bununla birlikte, teorinin doğrudan gözlemlenmesi yaklaşık 100 yıl sürdü. Dalgalar, Eylül 2015’te Amerika Birleşik Devletleri’nde Louisiana ve Washington’da bulunan iki Lazer İnterferometre Yerçekimi Dalgası Gözlemevi kullanan bilim adamları tarafından tespit edildi. (Ayrıca okuyun: Yerçekimi dalgalarına ve LIGO’ya bir bakış)

Ancak buna rağmen, yerçekimi dalgalarını kapsamlı bir şekilde analiz etmek ve tüm gökyüzünü kaplamak için bu tür daha fazla gözlemevine ihtiyaç vardır. Bu motivasyonla, Narendra Modi önderliğindeki Birlik Kabinesi Perşembe günü, maliyeti Hingoli, Maharashtra’da bir Lazer İnterferometre Yerçekimi Dalgası Gözlemevi-Hindistan (LIGO-Hindistan) inşa etmek ve kurmak için bir projeyi onayladı. ₹2.600 crore, 2030’a kadar tamamlanması bekleniyor.
Yerçekimi dalgalarını basitleştirme
Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi, yerçekimi dalgalarını “uzay-zamandaki dalgalanmalar” olarak tahmin ediyor. Kütle, uzay-zamanı, üzerine bir top konulduğunda bir çarşafın esnemesi gibi büker veya büker. İki kütle birbirinin yörüngesinde döndüğünde, uzay-zamanda bir çarşaf üzerindeki iki topun neden olduğu dalgalanmalara benzer dalgalanmalara neden olurlar.
Yerçekimi dalgalarının incelenmesi, bilim adamlarının galaksilerin, kara deliklerin oluşumu ve büyümesi ve Büyük Patlama’dan saniyenin sadece bir kısmı sonrasında evreni gözlemleme yeteneği gibi en temel fizik yasalarından bazılarını anlamalarına yardımcı oluyor.
Hint merkezi oyun değiştirici!
Üçüncü bir LIGO interferometrenin oluşturulması, öncelikle daha geniş bir küresel yerçekimi dalgası dedektörleri ağı oluşturma ihtiyacından kaynaklanmaktadır.
Yerçekimi dalgalarından en iyi bilgileri çıkarmak, kaynakları bulmak, yerçekimi, uzay ve zaman teorilerini test etmek ve astrofizik ve kozmolojideki bilmeceler için önemli ipuçları sağlamak için geniş ölçüde ayrılmış tesislerden oluşan bir ağa ihtiyaç vardır.
Livingston ve Washington’dakiler gibi bir ağdaki iki dedektör, bir sinyalin yerçekimi dalgası olduğunu doğrulayabilir, ancak kaynağı etkili bir şekilde tespit edemez veya dalganın gerçek polarizasyonunu ortaya çıkaramaz.
LIGO gözlemevinden bir rapora göre, üç dedektörden oluşan bir ağ polarizasyon bilgisini ve kaynak konumunu iyileştirebilir, ancak gökyüzünde herhangi bir yerde bir kaynağın yerini belirlemek için dünya çapında dört benzer dedektörün aynı anda çalışması gerekir.
LIGO Hindistan, İtalya’nın Başak ve Japonya’nın KAGRA’sından sonra beşinci dedektör olacak. Küresel yerçekimi dalgası dedektör ağında kritik bir rol oynayan dört dedektörün herhangi bir anda çalışma olasılığını önemli ölçüde artıracaktır.