İklim krizi: WMO, El Nino’nun sıcaklıklarda ani artışa neden olabileceğini söylüyor | Dünya Haberleri

Yeni Delhi: Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bu yıl küresel sıcaklıklarda olası bir artış uyarısında bulunurken, üç yıl üst üste La Nina’nın ardından önümüzdeki aylarda ısınan bir El Nino olayı gelişebilir.

El Nino, doğu ekvatoral Pasifik’teki suların olağandışı bir şekilde ısınmasıyla karakterize edilir. Karşıtı olan La Nina, aynı bölgedeki alışılmadık derecede soğuk sularla tanımlanır. Birlikte fenomen ENSO (El Nino Güney Salınımı) olarak adlandırılır. Hindistan’da daha sıcak yazlar ve daha zayıf muson yağmurları ile yüksek bir korelasyona sahiptir.

Eylül 2020’de 2021’in kuzey yazına kısa bir ara vererek başlayan La Nina, genellikle hava ve iklim üzerinde El Nino’nun tersi etki yapıyor. Afrika’nın Büyük Boynuzu’nda ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde sürekli kuraklığın yanı sıra Güneydoğu Asya ve Avustralasya’da ortalamanın üzerinde yağışla ilişkilendirilmiştir.

WMO genel sekreteri Petteri Taalas, “Şimdi bir El Nino aşamasına girersek, bu muhtemelen küresel sıcaklıklarda başka bir artışı tetikleyecektir…” dedi.

Taalas, 21. yüzyılın ilk üç dipli La Nina’sının nihayet sona erdiğini söyledi. “La Nina’nın soğutma etkisi, son sekiz yıllık dönemin rekor düzeydeki en sıcak dönem olmasına rağmen, artan küresel sıcaklıkları geçici olarak frenledi.”

WMO’nun uyarısı, Hindistan Meteoroloji Dairesi’nin (IMD) Salı günü Mart-Mayıs aylarındaki sıcaklıkların Hindistan’ın çoğu yerinde şiddetli olabileceğini söylemesinden bir gün sonra geldi.

El Nino’nun dönüşünden önce, Mart’tan Mayıs’a kadar ENSO-tarafsız koşullar dönemi (%90 olasılık) gelecek. Model tahminlerine ve WMO uzmanlarının değerlendirmelerine göre, koşulların Mayıs’tan sonraki olasılığı biraz azalsa da yüksek olmaya devam ediyor.

Haziran’dan Ağustos’a kadar olan uzun vadeli tahminler, El Nino’nun gelişme olasılığının çok daha yüksek olduğunu (%55) gösteriyor. 2016 yılı, El Nino ve iklim krizinin birleşimi nedeniyle kaydedilen en sıcak yıl oldu.

Geçen yıl Birleşik Krallık Meteoroloji Ofisi araştırması, 2026’ya kadar en az bir yılın kayıtlardaki en sıcak yıl olma ihtimalinin %93 olduğu sonucuna vardı. Küresel sıcaklığın geçici olarak sanayi öncesi dönemin 1,5°C üzerine çıkma ihtimalinin 50:50 olduğunu da sözlerine ekledi.

22 Şubat’ta yayınlanan bir bölgesel iklim görünümü, Afrika Boynuzu’ndaki kuraklığın daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulundu.

Ekvatoral orta ve doğu Pasifik için normale yakın ENSO koşullarına bir dönüş ve diğer okyanus bölgeleri için ortalamadan daha sıcak deniz yüzeyi sıcaklıkları öngörülüyor. WMO, bunun normalin üzerinde sıcaklıklara yol açabileceği konusunda uyardı.

La Nina sona eriyor olsa da, olası gizli etkiler bir süre daha devam edebilir. Bu nedenle, La Nina’nın kanonik yağış etkilerinden bazıları hala devam edebilir. WMO, “Çok yıllı La Nina’nın kalıcı etkileri, temel olarak uzun süresi ve tek zirveli La Nina olayından farklı olan sürekli sirkülasyon anomalisinden kaynaklanıyor” dedi.

IMD, La Nina’dan ENSO-nötr’e geçişin muhtemelen Şubat’tan Nisan’a kadar olduğunu söyledi. ENSO nötrünün bu yıl yaz başında kuzey yarımkürede devam edeceğini de sözlerine ekledi. Haziran’dan Ağustos’a kadar El Nino koşullarının görülme olasılığının yaklaşık %50 olduğunu ve ardından Temmuz’dan Eylül’e kadar %60’lık bir şans olduğunu gösterdi.

Uzmanlar, Hindistan’ın mümkün olan en kısa sürede ısı eylem planları geliştirmeye odaklanması gerektiğini söyledi. “Bu tahmine yanıt olarak, eyalet hükümetleri derhal hazırlanmalı. Bazı eyaletler bunu zaten yaptı. Eski yer bilimleri bakanlığı sekreteri M Rajeevan, ısının savunmasız nüfus üzerinde ölümcül etkileri olabilir.

Salı günü, sağlık bakanlığı sıcak hava dalgaları ve sıcak nöbetleri sırasında yapılması ve yapılmaması gerekenleri yayınladı. Notta yapılmaması gerekenler arasında şunlar yazıyordu: özellikle öğlen 12:00 ile 15:00 arasında güneşe çıkmaktan kaçının; öğleden sonra dışarıdayken yorucu faaliyetlerden kaçının; çıplak ayakla dışarı çıkmayın; yoğun yaz saatlerinde yemek pişirmekten kaçının; alkol, çay, kahve ve gazlı alkolsüz içeceklerden veya çok miktarda şeker içeren içeceklerden kaçının – çünkü bunlar aslında daha fazla vücut sıvısı kaybına veya diğerlerinin yanı sıra mide kramplarına neden olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir