Pakistan’ın eski başbakanı İmran Han Pazartesi günü yurttaşlarını Myanmar’a benzer bir senaryoya düşürmemeleri çağrısında bulunarak, ülkenin Myanmar olabileceği veya Türkiye gibi direnebileceği bir yol ayrımında olduğu uyarısında bulundu.

“Bugün anayasal tarihimizde Türkiye gibi olabileceğimiz veya başka bir Myanmar olabileceğimiz bir dönüm noktasındayız. Herkes, PTI gibi Anayasa, Hukukun Üstünlüğü ve demokrasiden yana mı yoksa yozlaşmış bir mafyadan mı yana olacağını seçmelidir. orman kanunu ve faşizm,” diye yazdı kriket oyuncusu-politikacı Twitter’da.
Yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya olan ve Pakistan Müslüman Birliği-Navaz liderliğindeki federal yönetimin ateşi altında olan Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) şefi, ordunun siyasi kararlara açıkça katıldığını ima ediyordu. (AYRICA OKUYUN: Pakistan generali Bajwa, Hindistan ile bağları yeniden kurmak istedi mi? İmran Khan diyor ki…)
Eski başbakan, ülkenin Myanmar gibi başka bir askeri kontrollü ülke haline gelebileceği veya Temmuz 2016’da bir askeri darbe girişimini püskürten Türkiye’yi takip edebileceği bir yol ayrımında olduğunu söyledi.
Myanmar cunta yönetimi
2011’deki kısa bir kısmi demokrasi dönemi dışında onlarca yıldır otoriter askeri yönetim altında olan Myanmar, Güneydoğu Asya ülkesinin üst düzey komutanlarının Şubat 2021’de bir darbeye önderlik edip o zamanki devleti tutuklaması üzerine tekrar cuntanın eline geçti. danışman (başbakana eşdeğer) Aung San Suu Kyi. Çok sayıda yolsuzluk suçlamasından hüküm giydikten sonra şu anda hapsedildi. (AYRICA OKUYUN: Myanmar Aung San Suu Kyi’nin hapis cezası 26 yıla çıkarıldı)
Türk ordusunun başarısız darbe girişimi
15 Temmuz 2016’da Türk ordusunun bir kısmı, hükümeti devirmek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı görevden almak için birçok büyük şehirde planlı bir operasyon başlatarak, ülkenin 1960’tan bu yana siyasi tarihindeki dördüncü darbe girişimi oldu. sadık asker ve polisin yardımıyla darbe girişimini birkaç saat içinde püskürttüler.