Ülkenin eski Başbakanı İmran Han, Pakistan’ın zayıflayan borç geri ödeme döngüsüne gölge düşüren ‘yavaş yavaş küçülen’ ekonomisinden kaçmak için mücadele edeceğini söyledi. Hükümetin borçlanma döngülerinden çıkması ve iç reformlara öncelik vermesi gerektiğini öne sürdü.

ile yapılan bir röportajda Finans ZamanlarıPakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) başkanı, ülkenin ekonomik krizler arasında ‘sıkıştığını’ söyledi ve buna çözümün daha fazla kredi almak mı yoksa ‘ülkeyi yönetme şeklimizi yeniden yapılandırmak’ mı olduğunu sordu. Pakistan’da hükümetin nasıl yönetildiği konusunda bir ‘ameliyat’a ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.
Ayrıca okuyun: Din adamı: Bushra Bibi’nin düğünü İmran Han, İslami şeriat yasalarına meydan okuyor: Rapor
Pakistan, ülkenin en kötü ekonomik krizlerinden biriyle karşı karşıya. Uzmanlara göre, ülke temerrüde düşme riskiyle karşı karşıya ve yaklaşık 7 milyar dolarlık IMF kredi programını canlandırmak için mücadele ediyor. Döviz rezervleri de sadece bir aylık ithalat için yeterli olabilecek 4,2 milyar dolara düştü. Ülkede enflasyon Mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %35’e ulaştı.
Bir dizi yasal zorlukla karşı karşıya olan Khan, ekibinin kredi geri ödemelerini dengelemek için bir strateji geliştirdiğini söyledi. İngiltere merkezli günlük gazeteye verdiği demeçte, “ekonomistimizle, IMF ile oturabileceğimiz ve onlara borçlarımızı ödeyebilmeleri için geçerli bir yol sağlayabileceğimiz bir planı nasıl oluşturacağımız konusunda oturuyoruz” dedi. “Ama aynı zamanda ekonomimiz tıkanmamalı ki borç ödeme gücümüz azalsın.”
İhracat yoluyla dolar kazancı artırıldığında her türlü borcun ödenmesinin mümkün olacağını iddia etti. “İhracat için dolar kazancımızı artırmazsak, ister Çin ister Paris Kulübü olsun, ister ticari borçlar olsun, Pakistan’daki herhangi bir borcu nasıl ödeyebileceğimizi anlamıyorum” dedi.
Ayrıca okuyun: Pakistan ‘Hindistan gibi ucuz Rus ham petrolü istiyordu…’: İmran Han’dan övgü
Khan, geçen yıl yapılan bir güven oylamasında Başbakan olarak görevinden alındı. Ülkedeki ekonomik baskıların çoğu görevde olduğu dönemde başladı. Şimdi, IMF’nin ekonomiyi istikrara kavuşturma tavsiyelerini kabul etmeyen görevdeki Başbakan Şehbaz Şerif’le karşı karşıya.