İran mahkemesi, 2017 IŞİD saldırısı nedeniyle ABD aleyhine 312,9 milyon dolarlık karar verdi | Dünya Haberleri

Yetkililer Çarşamba günü yaptığı açıklamada, bir İran mahkemesinin, on yıllardır süren husumetleri arasında ülkeler arasındaki son adli işlem olan, 2017’de İslam Devleti’nin Tahran’a düzenlediği iddia edilen bir saldırıyla ilgili olarak ABD aleyhine 312,9 milyon dolarlık bir karar verdiğini söyledi.

İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney.  (REUTERS aracılığıyla)
İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney. (REUTERS aracılığıyla)

İran’ın devlet tarafından yönetilen IRNA haber ajansı, kararı bildirirken, mahkemenin en az 18 kişinin ölümüne ve 50 kişinin de yaralanmasına neden olan Haziran 2017 saldırısında Amerikalı yetkililerin herhangi bir payı olduğuna dair mahkemenin iddiasını destekleyecek doğrudan bir kanıt sunmadı. Saldırı, silahlı kişilerin Ayetullah Ruhollah Humeyni’nin türbesine ve ülke parlamentosuna saldırarak bir saatlik bir kuşatma başlattığını gördü.

Ancak mahkeme kararı, Mart ayında Birleşmiş Milletler’in en yüksek mahkemesinin Tahran’ın ABD makamları tarafından dondurulan İran Merkez Bankası varlıklarının yaklaşık 2 milyar dolarını serbest bırakmaya yönelik yasal teklifini reddetmesinin ardından geldi. Bu arada ABD’li yargıçlar, Tahran bağlantılı saldırılar ve İran tarafından gözaltına alınan ve ülkeler arasındaki müzakerelerde piyon olarak kullanılan saldırılar için İran’a milyarlarca dolar ödenmesi çağrısında bulunan kararlar yayınladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Çarşamba günü bir yorum talebine hemen yanıt vermedi.

IRNA raporu, davada adı geçen kişilerin ABD hükümeti, eski Başkanlar George W. Bush ve Barack Obama, CIA, Amerikan ordusunun Merkez Komutanlığı, Hazine ve diğerleri olduğunu açıkladı. Tahran Adalet Divanı’nın 55. Şubesi’ndeki davanın, Haziran 2017 saldırısında öldürülen üç kişinin ailelerinden geldiğini söyledi.

IRNA raporunda, “Bu suçları ABD’ye atfetmenin nedenleri … bu ülkenin hükümetinin ve yetkililerinin terör gruplarını örgütleme ve yönetmedeki merkezi ve ana rolüne dayanmaktadır.” Kanıt olarak “güvenilir haberler” ve Amerikalı yetkililerin kimliği belirsiz konuşmalarını gösterdi.

2016 başkanlık kampanyası sırasında Donald Trump, Obama’yı İslam Devleti grubunun “kurucusu” olarak tanımladı. Daha sonra, Obama’nın daha önce Irak’tan asker çekme kararına dayanan yorumlarını “alay” olarak nitelendirirken, İran’ın dini lideri de dahil olmak üzere Orta Doğu’daki komplo teorisyenleri bu sözleri değerlendirdi.

El Kaide’nin Irak’taki şubesinden doğan aşırılık yanlısı bir Sünni grup olan İslam Devleti grubu, 2014’te Irak ve Suriye’de elinde tuttuğu geniş topraklarda kendisini halifelik ilan etti. mahkumları korkunç şekilde öldürmeleri ve yurtdışındaki saldırılarıyla ün salan aşırılık yanlıları.

Haziran 2017’de Tahran’daki saldırı, İslam Devleti’nin aşırılık yanlılarının ilk kez sıkı bir şekilde kontrol edilen İran’a girip büyük bir saldırı gerçekleştirmesine işaret ediyordu. Saldırı, 1979 İslam Devrimi’ni çevreleyen yıllarca süren kargaşanın ardından onlarca yıldır militan saldırılardan büyük ölçüde kaçınan Tahran’ı şok etti. İran bir yıl sonra saldırı nedeniyle ölüme mahkum edilen sekiz kişiyi idam etti.

Devrimden bu yana, özellikle 1983’te Beyrut’taki ABD Büyükelçiliği’nin 63 kişinin ölümüne neden olan bombalanması gibi saldırılarla ilgili olarak İran’a karşı bir dizi ABD davası açıldı. 1996 tarihli bir ABD yasası, Amerikalıların, ABD hükümeti tarafından İran gibi teröre sponsorluk yaptığı belirlenen ülkelere, kendileriyle bağlantılı militan eylemlerden kaynaklanan zararlar nedeniyle dava açmalarına izin veriyor. Washington Post muhabiri Jason Rezaian gibi diğerleri Tahran tarafından haksız yere hapsedilmekten dava açtı.

Çarşamba günü açıklanan mahkeme kararı, Tahran’ın uranyum zenginleştiren nükleer programıyla ilgili olarak İran ve ABD arasındaki gerilimin uluslararası müfettişlerin sınırlı gözetimi altında silah seviyesi seviyelerine her zamankinden daha fazla yaklaşmasıyla geldi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir