30 Ağustos 2023 Çarşamba günü, Hindistan’ın uzay ajansı ISRO “X”i (eski adıyla Twitter) ele geçirdi ve Chandrayaan-3 Misyonu hakkında çığır açıcı ve keyifli bir güncelleme paylaştı. Pragyan gezicisindeki navigasyon kamerası tarafından tıklatılan Vikram’ın Dünya’nın ayına iniş yapan görüntüsünü tweetlediler.

Sadece açık, berrak gökyüzünün altına adım atın ve aya bakın ve ISRO’nun Pragyan gezgininin etrafta dolaştığını ve yüzeyinde izler oluşturduğunu hayal edin. Hindistan’ın uzay araştırmaları tarihinde bundan daha önemli bir an olabilir mi? Bu kesinlikle Hindistan’ın evrenle buluşmasıdır. Ay’a ayak basan ilk insan olarak kabul edilen Amerikalı astronot Neil Armstrong hala hayatta olsaydı, bunu şöyle özetleyebilirdi: “Bu ISRO için küçük, Hindistan için dev bir adım.”
Yıllardır bazı insanlar Hindistan’ın uzay bilimi de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerdeki ilerlemesine ve gelişimine karşı çıkıyor. Nesiller şunu duydu: “Ah! ama bu daha önce başka ülkeler tarafından da yapıldı, biz şimdi yapıyoruz”. Birçoğumuz Hindistan’ı eleştirenlerin şu lafını duyarak büyüdük: “Gelişmiş ülkelerin erken başardığı şeyi Hindistan on yıl sonra fark ediyor.” Başka bir deyişle, eleştirmenler Hindistan’ın gelişmiş dünyadaki ilerlemelerin birkaç yıl gerisinde kaldığını söylüyor.
Bu sefer ISRO bilim adamları sayesinde Hindistan bir referans noktası belirledi ve bir dönüm noktasına ulaştı. Hindistan gelişmiş dünyayı geride bıraktı ve onları kendi liderliğini takip etmeye zorladı. “Hindistan’ın Ay’ın Güney Kutbu’na uzay aracı indiren ilk ülke olması” gerçeği, gelişmiş ülkelerin yalnızca aynı yolu izlemesini ancak “ilk” etiketini asla elinden alamamasını sağlayacaktır.
Elbette Hindistan’ın bir ülke olarak gelişmiş ülkelere paralel durabilmesi için çeşitli sektörlerde kat etmesi gereken mesafeler var. ISRO birçok alanda NASA’nın gerisinde kalıyor ve Amerika’nın (ve diğer birçok ülkenin) teknolojik gelişmeleri şu anda bizimkinden çok daha üstün, ancak Hindistan kesinlikle aradaki farkı kapatıyor.
23 Ağustos 2023’te Chandrayaan-3 Misyonu kapsamında “Vikram” uzay aracı aya kontrollü iniş yaparken, ISRO Telemetri Takip ve Komuta Ağı’nda görevle ilgili endişeler elle tutulur haldeydi. Sadece birkaç gün önce, 19 Ağustos 2023’te, Chandrayaan-3 Misyonu’nu alt etmeyi ve bunu başaran ilk ülke olmak amacıyla ayın Güney Kutbu’na inmeyi amaçlayan Rusya’nın Luna-25 uzay aracı, ay yüzeyine düşmüştü. Hintli bilim adamlarının birçoğu için Chandrayaan-2’nin zorunlu inişinin dehşeti de hâlâ tazeydi.
Ancak iniş modülü (LM)+ gezicisinin “yatay hız”, “dikey hız” ve “yükseklik” gibi yürek hoplatan gösterileri arasında, ISRO tüm zorlukların üstesinden geldi ve “Vikram” uzay aracını şu anda Ay’a indirmeyi başardı. “Shiv Shakti Noktası” olarak adlandırıldı.
Chandrayaan-3’ün başarısının haberi Hintliler tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı ve dünya çapında ilgi gördü. Hiç şüphe yok ki, yüzlerce genç Hintli öğrenciye uzay bilimine derin ilgi duymaları ve kariyerlerini bu heyecan verici alanda sürdürmeleri konusunda ilham verdi. K Sivan, S Somnath vb. gibi ISRO bilim adamları yeni rock yıldızları haline geldi.
Misyonun iki hedefine ulaşıldı: Ay yüzeyine güvenli ve yumuşak iniş yapmak ve gezici gezicinin Ay’da gezindiğini göstermek. Üçüncü hedef ise yerinde bilimsel deneyler yapmaktır ve devam etmektedir. Pragyan’da bulunan Alfa Parçacık X-ışını Spektrometresi (APXS) ve Lazer Kaynaklı Parçalanma Spektroskopisi (LIBS) yardımıyla, oksijen, kükürt, alüminyum, silikon, kalsiyum, krom, manganez, titanyum ve demirin varlığı tespit edildi. ayın toprağı ve kayaları.
Vikram iniş aracının ve Pragyan gezgininin yalnızca bir ay günü (~14 Dünya günü) hayatta kalacağı öngörülse de, Chandrayaan-3 Misyonu’nun başarısı Hindistan’da “Ulusal Uzay Günü” olarak ölümsüzleştirildi. Şüphesiz Hintlilerin artık Dünya’nın ayıyla özel bir bağlantısı var. Hintliler için ay artık aynı değil.
Anand Mahindra haklı olarak şunu tasavvur etti: “Bir gün Hintli Astronotların onun yanında selfie çektiğini göreceğiz (Vikram iniş aracı ve Pragyan gezici)… Özellikle, yaklaşmakta olan Gaganyaan misyonuyla ISRO, Hindistan’dan uzaya ilk insanları göndermeyi hedefledi. Misyon, gelecekte Hintli astronotların Ay/Mars’a gönderilmesine yönelik platformu oluşturacak.
Uzay araştırmalarında Hindistan büyük bir gürültüyle burada olduklarını duyurdu. ISRO ayrıca yakın gelecekte Hindistan’ın kendi uzay istasyonunu kurmayı planlıyor. Bu arada, 2 Eylül’de Hindistan’ın Aditya-L1 misyonu önümüzdeki beş yıl boyunca Güneş’i incelemek üzere fırlatılacak.