Mocha Kasırgası batı Myanmar’daki evleri sular altında bıraktı; en az 6 kişi öldü, 700 kişi yaralandı | Dünya Haberleri

Pazartesi günü kurtarma ekipleri, güçlü bir siklonun yüzlerce kişiyi yaralaması ve iletişimi kesmesinin ardından batı Myanmar kıyılarında 3,6 metre (12 fit) derinlikte deniz suyunda mahsur kalan yaklaşık 1000 kişiyi tahliye etti. Altı ölüm bildirildi, ancak Asya’nın en az gelişmiş ülkelerinden birinde gerçek etki henüz net değildi.

15 Mayıs 2023'te Teknaf'ın eteklerindeki Shahpori adasında Mocha kasırgasının yıktığı bir ev görülüyor.(AFP)
15 Mayıs 2023’te Teknaf’ın eteklerindeki Shahpori adasında Mocha kasırgasının yıktığı bir ev görülüyor.(AFP)

Burayı oku: Mocha Kasırgası Myanmar’ı kasıp kavuruyor: 700 yaralı, iletişim kesintisi

Sittwe’deki Rakhine Gençler Hayırsever Derneği liderine göre, şiddetli rüzgarlar Sittwe ilçesinin dağlık bölgelerinde manastırlar, pagodalar ve okullar gibi daha sağlam binalara sığınan yaklaşık 20.000 kişiden 700’den fazlasını yaraladı. Ordu tarafından yönetilen ülkedeki yetkililerin misilleme yapmasından korktuğu için isminin verilmemesini istedi.

Yetkili, Pazar günü öğleden sonra Mocha Kasırgası Rakhine eyaletinde karaya indiğinde deniz suyunun kıyıya yakın 10’dan fazla alçak bölgeye aktığını söyledi. Sakinler çatılara ve daha yüksek katlara taşınırken, rüzgar ve fırtına dalgası acil kurtarmayı engelledi.

“Dün saat 16.00’dan sonra fırtına biraz hafifledi ama su geri çekilmedi. Çoğu bütün gece evlerinin damında ve yüksek yerlerinde oturdu. Rüzgar bütün gece esti,” dedi kurtarma grubu lideri.

Pazartesi günü ilerleyen saatlerde su basan bölgelerde su seviyesi hala yaklaşık 1,5 metre (5 fit) idi, ancak rüzgar dindiğinde ve güneş gökyüzünde yükselirken kurtarma çalışmaları yapılıyordu. Sivil toplum kuruluşlarından ve yetkililerden yardım göndermelerini ve sakinleri tahliye etmelerine yardımcı olmalarını istedi.

Myanmar medyası ve kurtarma grupları tarafından altı ölüm bildirildi. Tahmini doğrudan isabetten kurtulan komşu Bangladeş’te çok sayıda yaralanma bildirildi.

Myanmar Meteoroloji Departmanı, Mocha’nın Sittwe kasabası yakınlarında saatte 209 kilometreye (130 mil) varan rüzgarlarla karaya çıktığını söyledi. Hindistan Meteoroloji Departmanına göre, Pazartesi günü öğle vakti tropikal bir depresyona dönüştü.

Devlet İdare Meclisi, Arakan eyaletindeki 17 ilçe için afet beyannamesi yayınladı.

Şiddetli rüzgarlar cep telefonu kulelerini buruşturdu, ancak yerel medya tarafından iletişim kesilmeden önce toplanan videolarda, derin su sokaklarda hızla akıyor ve rüzgar çatıları uçuruyordu.

Myanmar’ın askeri bilgi ofisi, fırtınanın Sittwe, Kyaukpyu ve Gwa kasabalarındaki evlere ve elektrik trafolarına zarar verdiğini söyledi. Ülkenin en büyük şehri Yangon’un yaklaşık 425 kilometre (264 mil) güneybatısındaki Coco Adaları’ndaki binaların çatılarının koptuğunu söyledi.

Gönüllüler daha önce Sittwe’deki barınaklarda, yardım isteyen daha fazla insan geldikten sonra yeterli yiyeceğin olmadığını söylediler.

Mocha, başlangıçta fırtınanın tahmin edilen yolunda olan Bangladeş’in Cox’s Bazar şehrini büyük ölçüde kurtardı. Yetkililer, kasırga doğuya sapmadan önce yüz binlerce insanı tahliye etmişti.

Bangladeş hükümet yetkilisi Enamur Rahman, hasarın hâlâ tespit edildiğini ancak Cox’s Bazar bölgesindeki Saint Martin Adası ve Teknaf’ta yaklaşık 2.000 evin yıkıldığını ve 10.000 evin de hasar gördüğünü söyledi.

Herhangi bir ölüm bildirilmedi dedi.

Prothom Alo gazetesinin bildirdiğine göre, Saint Martin Adası’nda yaklaşık bir düzine insan yaralandı.

Bangladeş’teki BM kuruluşları ve yardım çalışanları, Myanmar’daki zulümden kaçan 1 milyondan fazla Rohingya Müslümanını barındıran mülteci kamplarına tonlarca kuru gıda ve düzinelerce ambulans yerleştirdi.

Mayıs 2008’de Nargis Kasırgası, Myanmar’ı Irrawaddy Nehri deltası çevresindeki yerleşim alanlarını harap eden bir fırtına dalgasıyla vurdu. En az 138.000 kişi öldü ve on binlerce ev ve diğer binalar sular altında kaldı.

Pune kentindeki Hindistan Tropikal Meteoroloji Enstitüsü’nden iklim bilimcisi Roxy Mathew Koll, kısmen iklim değişikliği nedeniyle Bengal Körfezi’ndeki siklonların daha hızlı şiddetlendiğini söyledi.

İklim bilimcileri, siklonların artık enerjilerini günlerce koruyabildiğini söylüyor. 2020’de doğu Hindistan’daki Amphan Kasırgası, güçlü bir kasırga olarak karada ilerlemeye devam etti ve büyük bir yıkıma neden oldu.

Burayı oku: Mocha Kasırgası Myanmar şehrini sular altında bıraktı, Bangladeş mülteci kamplarını kurtardı

Koll, “Okyanuslar sıcak ve rüzgarlar uygun olduğu sürece siklonlar yoğunluklarını daha uzun süre koruyacaktır” dedi.

Diğer bölgelerde kasırga veya tayfun olarak adlandırılan tropikal siklonlar, yoğun nüfuslu kıyı bölgelerini vurduklarında dünyanın en yıkıcı doğal afetleri arasında yer alıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir