Mocha Kasırgası Myanmar’ın Sittwe bölgesini sular altında bırakırken çok sayıda kişi tahliye edildi | Dünya Haberleri

Cumartesi günü Bengal Körfezi’nden iç kesimlere hareket eden güçlü bir siklonun kışkırttığı fırtına dalgaları Myanmar liman kenti Sittwe’yi sular altında bıraktı, saatte 210 km’ye (130 mil) varan rüzgarlar teneke çatıları uçurdu ve bir iletişim kulesini devirdi.

Myanmar'ın Arakan eyaletine bağlı Sittwe kasabasında insanlar bir manastıra sığınıyor.  (AFP)
Myanmar’ın Arakan eyaletine bağlı Sittwe kasabasında insanlar bir manastıra sığınıyor. (AFP)

Yetkililer ve yardım kuruluşları son yıllarda bölgeyi vuran en güçlü fırtınalardan birinin neden olduğu ağır kayıpları önlemek için çabalarken, Mocha Kasırgası karaya ulaşmadan önce Myanmar ve alçak komşu Bangladeş’te yaklaşık 400.000 kişi tahliye edildi.

Myanmar’ın Rakhine eyaletinin başkenti Sittwe’de bir görgü tanığının sosyal medyada yayınladığı bir videoya göre bazı bölümleri sular altında kaldı ve çok sayıda binanın zemin katları sular altında kaldı.

BM insani yardım ofisine (OCHA) göre Arakan eyaleti genelinde ve ülkenin kuzey batısında yaklaşık 6 milyon insan insani yardıma ihtiyaç duyarken 1,2 milyon kişi yerinden edildi.

BM ve yerel medya, kasırganın karaya düşmesinin ardından Arakan’daki iletişim ağlarının kesintiye uğradığını bildirdi.

BM daimi koordinatörü Ramanathan Balakrishnan, “Halihazırda bu kadar derin insani ihtiyacın olduğu bir bölgeyi bir kasırganın vurması, baş etme kapasiteleri art arda gelen krizler nedeniyle ciddi şekilde aşınmış yüz binlerce savunmasız insanı etkileyen bir kabus senaryosudur.” dedi.

Myanmar, bir cuntanın iki yıl önce iktidarı ele geçirmesinden bu yana kaosa sürükleniyor. Protestolara yönelik baskının ardından, bir direniş hareketi çeşitli cephelerde orduyla savaşıyor.

Bir cunta sözcüsü, yorum istemek için Reuters’ten gelen bir telefona hemen cevap vermedi.

MÜLTECİLER

Yetkililerin fırtına vurmadan önce yaklaşık 300.000 kişiyi daha güvenli bölgelere taşıdığı Bangladeş’te, ülkenin güneydoğusundaki Cox’s Bazar’daki yoğun nüfuslu kamplardaki Rohingya mülteciler harap evlerinde mahsur kaldılar.

21 yaşındaki mülteci Muhammed Aziz, “Rüzgarlar sertleşiyor” dedi. “Bambu ve muşambadan yapılmış sığınağımız çok az koruma sağlıyor. Bizi kurtarması için Allah’a dua ediyoruz.”

Aralarında yarım milyon çocuğun da bulunduğu bir milyondan fazla Rohingya mülteci, 2017’de Myanmar’da ordunun önderliğindeki baskılardan kaçtıktan sonra, sel ve toprak kaymalarına eğilimli genişleyen kamplarda yaşıyor.

Yüz binlerce Müslüman Rohingya azınlığı, birçoğunun nüfusun geri kalanından ayrılmış kamplara kapatıldığı Myanmar’ın Rakhine eyaletinde kaldı.

Sittwe’de yaşayan bir Rohingya olan Zaw Min Tun, “Eyalet hükümeti birçok Rohingya’yı Sittwe kamplarından daha yüksek alanlara taşıdı” dedi ve tahliyenin herhangi bir uyarı yapılmadan yapıldığını ekledi.

Ayrıca onlara yiyecek de vermediler, bu yüzden insanlar açlıktan ölüyor.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir