Oynaması ücretsiz oyunlar, oyun dünyasını kasıp kavurdu, ancak geliştiriciler için sürdürülebilir bir model mi? Knockout City’nin kurucu ortağı Guha Bala, geçtiğimiz günlerde “kozmetik tabanlı, oynaması ücretsiz” iş modelinin zorluklarından bahsetti. Oyunculara çekici gelse de Bala, ekonomik olarak sürdürülebilir olması için çok büyük ölçek gerektirdiği ve yaratıcı deneylere çok az yer bıraktığı konusunda uyarıda bulunuyor.
Fortnite gibi oyunlar, muazzam oyuncu tabanları sayesinde hayatta kalmayı başardı, Warframe gibi daha küçük oyunlar ise sadık bir kullanıcı tabanına hitap ederek başarılı oldu. Ancak Knockout City gibi arada kalan orta büyüklükteki oyunlar piyasada kendilerine yer bulmakta zorlanıyor.
Sorun şu ki, oynaması ücretsiz oyunların saldırısının görünürde bir sonu yok gibi görünüyor. Ubisoft ve EA gibi büyük oyun geliştiricileri bile bu modeli çalıştırmakta zorlandılar, oyunlarının çoğu kendilerini idame ettirecek kadar gelir elde edemedi.
Bu zorluklara rağmen, birçok geliştirici oynaması ücretsiz oyunlarla ilerlemeye devam ediyor. Örneğin Sony, bazıları ücretsiz oynanabilen bir düzine kadar canlı hizmet çok oyunculu oyun geliştiriyor. Ancak, bu modelin uzun vadede gerçekten sürdürülebilir olup olmadığı henüz görülmedi.
Ayrıca okuyun | Fortnite’ın Eski Kalibre tüfeği: Görevi tamamlamak için bilmeniz gereken her şey
Oyun endüstrisi gelişmeye devam ettikçe, geliştiricilerin gelir elde etmek için yeni ve yenilikçi yollar bulmaları gerekeceği açıktır. Bu, ister farklı türde kullanıcı deneyimlerini denemek, ister premium oyunlardan para kazanmanın yeni yollarını bulmak anlamına gelsin, “her şey oynaması ücretsiz olmalı” modelinin daha uzun süre sürdürülebilir olmayabileceği açıktır.