Başkan Droupadi Murmu Pazartesi günü Haryana, Karnal’daki Ulusal Süt Ürünleri Araştırma Enstitüsünü ziyaret etti ve burada Hindistan’ın ilk klonlanmış Gir ineği ‘Ganga’ ile tanıştı.

Burada, karmaşık klonlama bilimini basitleştiriyoruz ve bunun hayvancılıktaki potansiyel avantajlarını analiz ediyoruz. (AYRICA OKUYUN: Karnal NDRI bilim adamları iki elit klonlanmış bufalo buzağı daha üretti)
Klonlamanın arkasındaki bilimi anlamak
Ganga, 16 Mart’ta tesiste doğdu. Klonlama, bir yumurta hücresindeki genetik materyalin başka bir hücreden alınan genetik materyalle değiştirilmesini içeren, somatik hücre nükleer transferi (SCNT) olarak bilinen bir süreçle gerçekleştirildi.
Klonlamayı gerçekleştirmek için bilim adamları önce canlı ineklerden yumurta aldılar. Yumurtalar, ultrason kılavuzluğunda iğneler kullanılarak ineğin yumurtalıklarından çıkarıldı. Yumurtalar daha sonra kontrollü laboratuvar ortamında 24 saat olgunlaştırıldı.
Daha sonra seçkin ineklerden somatik hücreler topladılar. Somatik hücreler, deri veya kas hücreleri gibi vücutta üremeyen herhangi bir hücredir. Bu hücreler, klonlama işlemi için genetik materyali sağladı. Bilim adamları, somatik bir hücrenin çekirdeğini, genetik materyali çıkarılmış çekirdekli bir yumurta hücresine naklettiler.
Bilim adamları, somatik hücre çekirdeğini çekirdeği çıkarılmış yumurta hücresiyle kaynaştırdıktan sonra hücreyi kimyasal olarak aktive ederek, bölünmesine ve bir embriyoya dönüşmesine neden oldu. Embriyolar daha sonra birkaç gün boyunca blastokist aşamasına ulaşana kadar in vitro (genellikle bir test tüpünde) yetiştirildi. Bu aşamada, birkaç kez bölünmüş ve uterusa implante edilmeye hazır bir hücre yumağı vardır.
Son olarak, blastokistler, embriyoları taşıyan ve klonlanmış Gir buzağısını doğuran vekil ineklere implante edildi.
AYRICA OKUYUN: Başkan Droupadi Murmu, kadın mandıra çiftçilerine daha fazla güç vermek istiyor
Sığır klonlamanın avantajı nedir?
1. Hayvan klonlama, nesli tükenmekte olan türlerin korunmasının yanı sıra seçkin hayvanların hızlı üremesine yardımcı olma potansiyeline sahiptir.
2. Amacı, ülkedeki yerli ırkların sayısını artırmaktır. NDRI-Karnal, Uttarakhand Hayvancılık Geliştirme Kurulu (ULDB) Dehradun ile ortaklaşa, 2021’de Gir, Sahiwal ve Red Shindi gibi yerli inekleri klonlamak için çalışmaya başladı.
3. Daha kaliteli sığırlarla Hindistan süt üretim kapasitesini artırabilecektir. Bilim adamları, özellikle klonlanmış ve normal sığırların aynı süt üretim kapasitesine sahip olduğunu söylüyor.
4. Gujarat’ın yerli bir türü olan gir inekleri, uysal yapıları, iyi sütleri, strese karşı toleransları ve çeşitli tropikal hastalıklara karşı dayanıklılıkları nedeniyle mandıra çiftçileri arasında popülerdir.
Gir sığırları ayrıca Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri, Meksika ve Venezuela’ya ihraç edilmiştir.
5. Geliştirilen yerli teknik, Hindistan süt ürünleri sektöründe yeni gelişmelerin habercisi olacak.