Rusya, G20 toplantısında Batı’nın Ukrayna savaşıyla ilgili ‘şantaj ve tehditlerini’ kınadı | Dünya Haberleri

Perşembe günü Yeni Delhi’de düzenlenen bir G20 toplantısı, Rusya’nın Batı’yı diğer ülkelere karşı “şantaj ve tehdit” yapmakla suçlamasının ardından kargaşa içindeydi.

Hindistan, bu yılki G20 başkanlığının yoksulluğun azaltılması ve iklim finansmanı gibi konulara odaklanmasını istemişti, ancak Rusya’nın Ukrayna ile savaşı şimdiye kadar diğer gündem maddelerini geride bıraktı.

Yeni Delhi’deki toplantı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’u Temmuz ayından bu yana ilk kez aynı odada gördü, ancak iki kişinin görüşme yapması pek olası değildi.

ABD, Çin’i müttefiki Rus’a silah sağlamayı düşünmekle suçladı ve Batılı delegeler, Pekin’i çatışmaya müdahale etmekten caydırmak için dışişleri bakanları zirvesini kullanacak.

Ancak Rusya, G20 toplantısının oturum aralarında Lavrov ile Çinli mevkidaşı Qin Gang arasında gerçekleşen görüşmenin ardından sert ifadelere sahip bir açıklama yaptı.

Rusya dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, “Başka ülkelerin iç işlerine karışma, şantaj ve tehdit yoluyla tek taraflı yaklaşımları dayatma ve uluslararası ilişkilerin demokratikleşmesine karşı çıkma girişimleri oybirliğiyle reddedildi.”

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares Perşembe günü yaptığı açıklamada, Lavrov’un yorumlarının ardından Hindistan’daki G20 toplantısının ortak bir bildiriye varmasının pek olası olmadığını söyledi.

Albares gazetecilere verdiği demeçte, “Rusya dışişleri bakanından gördüğümüz konuşmanın ardından Rusya’nın kabul edilebilir bir açıklamayı kabul etmeye hazır olduğunu düşünmüyorum.”

Basına kapalı yapılan toplantıda Lavrov’un ne söylediği belli değil, ancak Rusya dışişleri bakanlığı gelmeden önce forumu çatışma konusunda Batılı ülkeleri azarlamak için kullanacağını söyledi.

Bakanlık Salı günü yaptığı açıklamada, “ABD ve müttefiklerinin yıkıcı politikası şimdiden dünyayı bir felaketin eşiğine getirdi.”

‘Sıfır kanıt’

Blinken, G20 toplantısında ne Rus ne de Çin dışişleri bakanlarıyla görüşme planı olmadığını söyledi.

Batılı yetkililere göre, Blinken ve Lavrov geçen Temmuz ayında Bali’de düzenlenen bir G20 toplantısında en son aynı odadayken Lavrov fırtına gibi esmişti.

Blinken adresini kullanarak, Moskova’dan BM aracılığındaki Ukrayna tahıl ihracatına izin veren ve bu ay sona erecek olan ve hızla artan küresel gıda fiyatlarının düşmesine yardımcı olan bir anlaşmayı yenilemesini talep etmek için kullandı.

Hazırlanan sözlerine göre, “Rusya, teftiş hızını kasten ve sistematik olarak yavaşlattı ve bugün dünyaya yiyecek ulaştırabilecek gemilerde birikmiş iş yükü yarattı” dedi.

Blinken, ABD’nin 4 Şubat’ta doğu kıyısında şüpheli bir Çin casus balonunu düşürmesinin ardından geçen ay Almanya’da üst düzey diplomat Wang Yi ile ateşli bir karşılaşma yaşadı.

‘Derin küresel bölünmeler’

Toplantının açılışında Rusya’nın işgalini kınamayı reddeden Hindistan Başbakanı Narendra Modi, G20’yi Ukrayna üzerindeki farklılıkları ortadan kaldırmaya çağırdı.

Modi, “Son birkaç yılın deneyimi – mali kriz, iklim değişikliği, salgın hastalık, terörizm ve savaşlar – küresel yönetişimin başarısız olduğunu açıkça gösteriyor” dedi.

“Küresel ayrımların derinleştiği bir dönemde buluşuyoruz… Bu gerilimlerin nasıl çözülebileceğine dair hepimizin pozisyonu ve bakış açısı var. Ancak dünyanın önde gelen ekonomileri olarak, bunu yapanlara karşı da sorumluluğumuz var. bu odada yok” diye ekledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, G20’yi geçen yıl Bali’de yaptığı toplantıda olduğu gibi savaşa “açıkça yanıt vermeye” çağırdı.

Toplantıya hitaben yaptığı konuşmada, çatışmanın “tüm savaş yasalarına ve basit insanlık kurallarına aykırı olarak yürütülen kirli bir savaş” olduğunu söyledi.

Geçen hafta Bengaluru’da G20 maliye bakanlarının yaptığı bir toplantı, Rusya ve Çin’in savaşla ilgili dili sulandırmaya çalışmasının ardından ortak bir bildiri üzerinde anlaşmaya varamadı.

Hindistan, Ukrayna işgalini kınamazken, Modi geçen yıl Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Moskova’ya bir azar olarak görülen yorumlarında bunun “savaş zamanı olmadığını” söyledi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir