AFP | | kaydeden Yagya Sharma
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Nisan ayındaki BM Güvenlik Konseyi başkanlığının “uluslararası toplumun suratına bir tokat” olduğunu söyledi.

Kuleba, Rusya’nın organın dönem başkanlığındaki görevinin başlangıcında, “Mevcut BMGK üyelerini, Rusya’nın başkanlığını kötüye kullanma girişimlerini engellemeye çağırıyorum.”
Kuleba, Twitter’dan yaptığı açıklamada Rusya’yı “BMGK’de kanun kaçağı” olarak nitelendirdi.
Moskova, bu ayın ilerleyen saatlerinde Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un “etkili çok taraflılık” konulu bir BM Güvenlik Konseyi toplantısına başkanlık etmeyi planladığını söyledi.
Rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova da Lavrov’un 25 Nisan’da Orta Doğu konulu bir tartışmaya öncülük edeceğini söyledi.
ABD, Rusya’nın rolünü ve Güvenlik Konseyi’ndeki daimi koltuğunu eleştirdi.
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre daha önce yaptığı açıklamada, “BM Şartı’nı alenen ihlal eden ve komşusunu işgal eden bir ülkenin BM Güvenlik Konseyi’nde yeri yoktur.”
“Maalesef Rusya, Güvenlik Konseyi’nin daimi bir üyesi ve bu gerçeği değiştirmek için uygulanabilir hiçbir uluslararası yasal yol yok” diye ekledi, cumhurbaşkanlığını “büyük ölçüde törensel bir pozisyon” olarak nitelendirdi.
Kuleba daha önce Rusya’nın Güvenlik Konseyi başkanlığını “kötü bir şaka” olarak nitelendirmişti.
Başkanlık, 15 üye ülke arasında her ay dönüşümlü olarak değişiyor ve Moskova en son Şubat 2022’de konseye başkanlık etmişti.
Rusya’nın kararlar üzerinde çok az etkisi olacak, ancak gündemden sorumlu olacak.