Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Perşembe günü Çinli mevkidaşı Xi Jinping’in Ukrayna’daki savaşı konusunda “Rusya’nın aklını başına toplaması” konusunda güvendiğini söyledi.

Çarşamba günü üç günlük bir resmi ziyaret için gelen Fransa cumhurbaşkanı, Çin’i Rusya’nın komşusunu işgalini desteklemekten caydırmaya çalıştığını açıkça belirtti.
Ayrıca Oku| Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Pekin’de Xi Jinping ile görüştü
Fransa Cumhurbaşkanı Xi’ye Pekin’de yaptığı ikili görüşmede “Rusya’nın aklını başına toplaması ve herkesi müzakere masasına oturtması konusunda size güvenebileceğimi biliyorum” dedi.
İki lider, bu görüşmelerin ardından yaptıkları ortak açıklamada, Kiev ile Moskova arasında “mümkün olan en kısa sürede” barış görüşmeleri yapılması çağrılarını yinelediler.
İki taraf da çatışma sırasında nükleer silah kullanımına karşı olduklarını yinelediler.
Toplantılarıyla aynı zamana denk gelen Çin devlet televizyonu CCTV, dünya “derin tarihsel değişikliklerden” geçerken Xi’nin Çin’in Fransa ile “olumlu ve istikrarlı” bağlarını övdüğü bir rapor yayınladı.
Ayrıca Oku| Çin, ABD-Tayvan görüşmesini kınadı, ‘kararlı’ yanıt sözü verdi
‘Ana rol’
Macron, gezisi sırasında Pekin’in çatışmada barışa giden bir yol bulunmasında “önemli bir rol” oynayabileceğini söyledi ve Çin’in “çözüm taahhüdünde bulunma istekliliğini” memnuniyetle karşıladı.
2019’dan beri ilk kez Çin’e yaptığı ziyaret, Ukrayna’da barışı sağlamaya yardımcı olması için Batı’nın Pekin’e yaptığı baskının arttığı bir dönemde geldi.
Pekin resmi olarak tarafsız olsa da Xi, Rus işgalini hiçbir zaman kınamadı.
Geçenlerde Batı karşıtı bir cephe olarak çerçevelenen Vladimir Putin ile ittifakını yeniden teyit etmek için Moskova’ya giden Xi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile telefonda konuşmadı.
Ziyaretinde Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen’in eşlik ettiği Macron, Ukrayna konusunda “Avrupa’yı birleştiren bir ses” olmak istediğini ve onunla Çin’e gelmenin “bu yaklaşımın tutarlılığının altını çizmeye” hizmet ettiğini söyledi.
Perşembe sabahı Çin Başbakanı Li Qiang ile Büyük Halk Salonu’nda yaptığı görüşmede Macron, “bu sıkıntılı zamanlarda” Çin ile Fransa arasındaki diyaloğun önemini vurguladı.
“Ortak bir analizi paylaşma ve ortak bir yol oluşturma yeteneği esastır” dedi.
Ve Li ile ayrı bir görüşmede von der Leyen, başbakana AB ile Çin arasındaki ilişkilerin “son yıllarda karmaşık” hale geldiğini söyledi.
Özellikle mevcut “dalgalı jeopolitik ortamda”, “Bugün bu ilişkinin tüm yönlerini birlikte tartışmamız önemlidir” dedi.
Macron’un Xi ile görüşmesinin ardından basına açıklamalarda bulunacak ikilinin ardından von der Leyen ile görüşme ve ardından devlet yemeği verilecek.
Macron Cuma günü öğrencilerle buluşmak için Çin’in güneyindeki Guangzhou’ya gidecek ve yanına üst düzey politikacılar, iş dünyası liderleri ve hatta besteci Jean-Michel Jarre dahil ünlülerden oluşan geniş bir heyet alacak.
Tayvan gerilimi
Ziyaret, Çin’in Tayvan üzerindeki artan baskısı karşısında, adanın Başkanı Tsai Ing-wen’in Çarşamba günü Kaliforniya’da ABD Meclis Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesiyle gerçekleşti.
Tsai müzakereleri memnuniyetle karşılayarak, bunların özerk adanın uluslararası sahnede “tecrit edilmediğini” gösterdiğini söyledi.
Pekin, Taipei ile dünyanın geri kalanı arasındaki herhangi bir resmi temasa karşı çıkıyor ve yalnızca “tek Çin” olduğunda ısrar ediyor.
Macron Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, Çinli mevkidaşlarının Tsai-McCarthy toplantısına “aşırı tepki verme arzusu” olduğunu düşünmediğini söyledi.
Çin, her iki tarafı da toplantının yapılmaması gerektiği konusunda defalarca uyardı ve görüşmelerin başlamasından saatler önce Tayvan yakınlarına bir uçak gemisi konuşlandırdı.
Tayvan Milli Savunma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, adayı Çin’den ayıran sularda üç savaş gemisi daha tespit edildiğini söyledi.
‘Güçlü bir şekilde birbirine bağlı’
Ukrayna ile ilgili görüşmelerin ötesinde, Macron’un gezisinin önemli bir ekonomik bileşeni var ve Fransız lider çok önemli bir ticari ortaklığı sağlamlaştırmaya hevesli.
Macron’a ziyaretinde aralarında Airbus, EDF ve Veolia’nın üst düzey patronlarının da bulunduğu 50’den fazla Fransız iş lideri eşlik ediyor.
Airbus Perşembe günü Pekin’de CEO Guillaume Faury tarafından imzalanan anlaşma çerçevesinde Çin’deki üretim kapasitesini ikiye katlayacak ikinci bir son montaj hattını Çin’de açacağını duyurdu.
Asya, genişleyen orta sınıfla birlikte hava yolculuğuna olan talep arttıkça hem Airbus hem de ABD’li rakibi Boeing için kilit bir pazar haline geldi.
Faury, “Çin pazarı büyümeye devam ederken, Çin havayolları ve muhtemelen bölgedeki diğer bazı müşteriler için yerel olarak hizmet vermek bizim için çok anlamlı” dedi.
Von der Leyen, bu hafta yaptığı toplantılarda AB’nin Çin ile büyüyen ticaret açığını artırma sözü de verdi.
Bir tweet’te, “Ekonomilerimiz güçlü bir şekilde birbirine bağlı ancak ayrımcı uygulamalar nedeniyle AB ticaret açığı artıyor” dedi.