1993’ten 2020’ye kadar Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi’nin yardımcı yargıcı olarak görev yapan ilk Yahudi ve ikinci kadın Ruth Bader Ginsburg, 1933’te Brooklyn, New York’ta bugün doğdu.
Ruth, Yahudi bir ebeveyn olan tüccar Nathan Bader ve Celia Bader’in iki çocuğundan küçük olanıydı. Çocukluğunda Yahudi geleneklerine katılırdı. Ruth, öğrenci etkinliklerine yoğun bir şekilde dahil olduğu ve mükemmel notlar aldığı okulda başarılı oldu. 1954’te Martin David Ginsburg ile evlendi ve iki çocuğu var – Jane adında bir kızı ve James adında bir oğlu.
Ginsberg, lisans derecesini Cornell Üniversitesi’nden aldı. Harvard Hukuk Fakültesi’ne girdi ve LLB’sini Columbia Hukuk Okulu’ndan tamamladı. Mükemmel notlarına rağmen, kadın olduğu için ayrımcılığa uğradığı için iş bulmakta zorluklarla karşılaştı. Daha sonra, 1959’dan 1961’e kadar Amerika Birleşik Devletleri New York Güney Bölgesi Bölge Mahkemesi Yargıcında katip olarak görev yaptı. 1961’den 1963’e kadar Columbia Hukuk Fakültesi Uluslararası Usul Projesi’nde araştırma görevlisi ve ardından müdür yardımcısıydı.
1963’ten 1972’ye kadar Rutgers Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ve 1972’den 1980’e kadar Columbia Hukuk Fakültesi’nde hukuk profesörü olarak görev yaptı. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin Hakları Projesi ve 1973’ten 1980’e kadar ACLU’nun Genel Danışmanı olarak ve 1974’ten 1980’e kadar Ulusal Yönetim Kurulu’nda görev yaptı.
1980’de, o zamanki ABD Başkanı Jimmy Carter, Ginsburg’u Amerika Birleşik Devletleri Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi Yargıcı olarak atadı.
1993’te ABD Başkanı Bill Clinton, Ginsberg’i pankreas kanseriyle savaştıktan sonra 2020’de ölene kadar görev yaptığı Yüksek Mahkeme’nin Yardımcı Yargıcı olarak aday gösterdi. Mahkemede Ginsburg, sözlü tartışmalara aktif katılımı ve bazıları sembolik bir anlam ifade eden yargı cüppeleriyle jabot veya tasma takma alışkanlığıyla tanındı.
(ABD Yüksek Mahkemesi web sitesinden girdilerle)